Честитка по повод Курбан Бајрам

Почитувани граѓани,

Дозволете ми од мое име и од името на Општина Велес, Вам на припадниците на исламската заедница, да Ви упатам срдечни и искрени честитки по повод големиот муслимански празник Курбан Бајрам.

Повеќе...

Подобрени условите во Ликовниот салон во Велес

Реконструкција на дел од подните плочки, замена на светилките, молерофарбарски работи- ова беа градежно-занаетчитските работи кој беа извршени во Ликовниот Салон во период на месец јули со финансиска поддршка на Општина Велес, со цел подобрување на условите во мултифункционалниот простор на салонот.

Повеќе...

Алармантна состојбата со мостот кај Башино село

Комплетната дијагностика (мерење на амбиетални вибрации) која денес беше вршена на мостот кај Башино село беше повод на посетата на Градоначалникот Коцевски на оваа локација. Тој изрази сериозна загриженост за безбедноста во одвивањето на сообраќајот на овој мост. За таа цел, преку јавна набавка, Оштината го избра Заводот за испитување на материјали и развој на нови технологии од Скопје целосно да ја испита состојбата со оваа мостовска конструкција.

„Овој дел од патот е многу оптеретен, од пред 10 години има карактер на локален пат иако претходно имаше статус на регионален пат. По добивањето на извештајот од Заводот имаме намера како привремено решение да порачаме проект за санација на мостот. Сериозно сум загрижен, доколку преку стручните наоди се добијат препораки за ограничување на тежината на возилата преку овој мост. Може да замислите што би значело тоа за централното градско подрачје во Велес каде би се пренасочил целиот товарен сообраќај“ - истакна Коцевски.

Мостот датира од 1971г. и бил изграден како времен мост. Но по 47 години употреба веќе е мост од траен карактер на кој има голема френвенција на возила: целиот сообраќај кон Велес, Чашка, Извор и Богомила се одвива по овој мост. По извршените мерења во изминатиот период за време на еден час по мостот поминале околу 39 шлепери, 43 полесни товарни возила и комбиња како и 250 автомобили што е преголема бројка за еден пат од локален карактер. Исто така, овој тип на мостови со мало растојание помеѓу столбовите повеќе не се градат.

Проф.др. Елена Думова Јовановска од Градежниот факултет информираше дека е извршен визуален преглед, а направени се и испитувања на материјалите со мошне сензитивната опрема во соработка со американската компанија „Диџитекс“.
„Општината ќе ги добие нашите согледувања до почетокот на следната недела. Нашите препораки ќе се однесуваат на мерките како одреден период да се обезбеди колку што е можно посигурна употреба на мостот, но трајното решение секако е нов мост“ - рече проф.Јовановска.

Таа истакна дека малите мостови кои се неприметливи во сообраќајот се обично едни од најкритичните точки. Како дополнителен ризик фактор е тоа што Македонија е земја со сеизмички ризик и станува се појасно дека при градење на мостовите и при одржување на постоечките, потребна е посовремена опрема и задолжително вградување на планови за мониторинг.


Градоначалникот Коцевски апелираше до централната власт за итно обезбедување на финансиски средства. Општина Велес веќе оствари средба со Јавното претпријатие за државни патишта, а во наскоро време ќе побара средба и со претставници на Владата на која ќе се разговара за измена на статусот на овој пат во регионален пат. Воедно, ќе бидат побарани и средства за санација на мостот како привремено решение, но пред се итна е потребата од обезбедување на средства за нов мост преку реката Вардар кај Речани со цел трајно решавање на овој проблем и поголема безбедност на сообраќајот на овој патен правец.

Состанок со Директорите на општинските основни и средни училишта со Градоначалникот Коцевски

На покана од Градоначалникот Аце Коцевски, денес во просториите на Општина Велес директорите на 8 основни и 4 средни училишта присуствуваа на работен состанок во просториите на Општина Велес. Состанокот беше свикан со цел информирање како и разрешување на тековните проблеми со кои се среќаваат училиштата пред почетокот на училишната година.

Повеќе...

Министерот за транспорт и врски Сугарески  во посета на  Општина Велес

 

Новата водоводна линија за жителите на Превалец и Оризари - ова беше во фокусот на денешната средбата помеѓу Министерот Сугарески и градоначалникот  Коцевски. Се работи за грант од европска Инвестициона Банка , доделен преку Министерството за транспорт и врска за реконструкција на водоводната линија помеѓу овие две населени места во должина од 1838 метри.

Повеќе...

Средба на градоначалникот Коцевски со Харолд Маркарт

На 9 август годинава, градоначалникот Аце Коцевски оствари средба со Харолд Маркард, сопственик на реномираните фабрики Маркарт во повеќе земји во светот. На средбата на која присуствуваше и Волфанг Ајхер, генерален менаџер на „Маркарт –Македонија“ беа разменети мислења околу искуствата на компанијата од работата во Велес, можностите за континуиран раст, како и можностите за продлабочување на соработката и вклучување на нови инвеститори.

Повеќе...

Одбележан празникот „Св. Великомаченик Пантелејмон“

Со Архиерејска Божествена Литургија на која чиноначалствуваше поглаварот на Македонската православна црква, Архиепископот Охридски и Македонски господин господин Стефан на 9 Август годинава беше одбележан празникот Св. Вмч. Пантелејмон, заштитникот на Велес.

Повеќе...