11 Октомври – Денот на востанието на Македонија

Денес во Ликовниот салон во организација на Општина Велес и ОО на Сојуз на борци, а во пресрет на 11 Октомври – Денот на востанието на Македонија, се одржа турнир во шах. Турнирот е од натпреварувачки карактер, а настанот се искористи и за одигрување на еден натпревар со новопоставените фигури кои се наоѓаат на плочникот пред Ликовниот салон. Стартот на овој празничен настан го означија Градоначалникот Славчо Чадиев и Претседателот на ОО на Сојуз на борци – Велес, Саздо Кицевски. На победниците од одиграните натпревари, во Петок свечено ќе им бидат доделени наградите, на манифестацијата која ќе се одржи на Спомен-костурницата во пресрет на големиот празник.