ГЕРМАНСКАТА АМБАСАДА ДОНИРА 244.660 ДЕНАРИ ЗА ИНСТАЛАЦИЈА НА ВОДОВОДНА ПУМПА ВО СЕЛО КАРАСЛАРИ

Денес во Германската Амбасада во Скопје беше потпишан договорот за донација кој предвидува обезбедување на средства за инсталација на секундарна пумпа за вода во село Караслари. На договорот свој потпис ставија Амбасадорката Кристине Д. Алтхаузер, градоначалникот Славчо Чадиев и директорот на ЈКП „Дервен”, Фидначо Цековски.

Повеќе...

ОПШТИНА ВЕЛЕС ПОКАЖУВА ПРИНЦИПИ НА МНОГУ ДОБРО ВЛАДЕЕЊЕ

Општина Велес е една од четирите општини во Република Македонија, заедно со Струмица, Град Скопје и Илинден со покажани принципи на многу добро владеење. Ова го покажа истражувањето што по ЛОТОС метода го спроведе Центарот за истражување и креирање политики.

Повеќе...

БС „Анабела“ го „собра“ златото од првенството во танцување

Денес градоначалникот на Општина Велес м-р Славчо Чадиев организираше прием за децата од БС „Анабела“ кои се вратија од Европското прнвество во танцување што се одржа во Сараево. БС „Анабела“ се врати со дванаесет медали за освоено 1-во место. Децата кои учествуваа во интернационалниот танцувачки натпревар донстоинствено ја претставија нашата општина и на најдобар можен начин ја оправдаа поддршката дадена од Градоначалникот и Советот на Општина Велес. - „На натпреварот учествуваа 10 земји со над 2000 учесника. Во 36 часа маратонско танцување од различни категории - јуниори , сениори и учесници на воздаст од 4 до 50 години, „Анабела“ беше шампион." - истакна Цветанка Пајдакова“, кореограф и тренер на балетското студио. „Анабела“ се пофали и со најмладиот учесник на првенството кој има само 4 години, а освои 1-во место.

УЗ „Димче Мирчев“ по 15 години во свои простории 

УЗ што го опфаќа најстарото градско јадро на Велес, денес доби свој простор за работа во зградата на НВО во Дворови. Договорот за користење на просториите на свечен начин беше од страна на Градоначалникот Славчо Чадиев врачен на претседателот на Урбаната Заедница „Димче Мирчев“.

Повеќе...

БУЗАЛКОВО СЕ ВКЛУЧУВА ВО СИСТЕМОТ ЗА УПРАВУВАЊЕ СО ОТПАД НА ОПШТИНА ВЕЛЕС

Од 01.05.2015 година во населеното место „Бузалково“ за прв пат се воведува услугата за собирање и транспортирање на комунален отпад.
Во тек се последните подготовки на ЈКП „Дервен“ за спорведување на активностите.
Корисниците се евидентирани и склучени се потребните договори.

Повеќе...

123 метри кубен отпад исчистен од дивите депонии

Согласно зацртаните активности од Програмата за управување со отпад за 2015година, за чистење на диви депонии во урбана средина, на патиштата и во природа, Општина Велес и ЈКП “Дервен” спроведоа активности за чистење на дивите депонии на следните локации: патен правец Велес-Башино село, Зелен појас во близина на Топилницата, простор позади паркинг-плацот на Локалната библиотека „Бели Мугри“, простор позади колективни станбени објекти на улица „Димитар Влахов“ (ИМПРЕС), брег до амбуланта “Панче Васков”, улица “Партизанска”, простор на улица „Димитар Влахов“ (брег на река Вардар), простор на улица „Петре Прличко “(во близина на Факултет за туризам и угостителство), простор на позади гаражи на „Парк Каршијака“.

Повеќе...

СЕ ПОСТАВУВА НОВ ЗАБАВУВАЧ НА БРЗИНА НА ПАТОТ

На неколку сообраќајници во Општина Велес овие денови се поставуваат забавувачи на брзина на патот. На локацијата спрема Гимназијата „Кочо Рацин” се поставува еден од овие забавувачи на брзина кои имаат за цел да ја зголемат безбедноста и заштитата на пешаците во сообраќајот, како и избегнување на сообраќајните незгоди кои најчесто се случуваат поради неприлагодена брзина на патот.

Повеќе...

ЗАВРШУВА ИЗГРАДБАТА НА МИНИ ПАРКИНГОТ ВО НАСЕЛБА „ТУНЕЛ“

Финишира изградбата на еден од двата мини паркинг-плаца во населба „Тунел“ на улица „Славе Георгиевски Сватот “ . Овој мини парќинг ќе биде решение за подобра прегледност во сообракајот со што ќе се обезбеди безбедност како на возачите така и за пешаците.

Повеќе...