Асфалтирана е една од најфрекфентните улици во с. Бузалково

Во село Бузалково викендов завршија градежните работи за асфалтирање на 170 метри од улицата која минува низ селото и води до с. Сливник и с. Р’левци. Градоначалникот на Општина Велес, Славчо Чадиев денес беше во посета на ова велешко село каде заедно со жителите направи обиколка и увид на завршената работа. Од негова страна беше истакнато дека е задоволен изведбата на градежните активности, со што се решава долгогодишниот проблем на овој дел од патот каде секојдневно минуваат жителите од селата Бузалково, Сливник и Р’левци. Средствата за уредувањето на овој дел од улицата во висина од околу 700.000 денари ќе бидат обезбедени од Буџетот на Општина Велес.

Повеќе...

Нова урбана опрема околу Езерото Младост

Со поставувањето на урбана опрема на пешачката патека околу Езерото Младост се создадоа пријатни места за одмор и рекреација на граѓаните кои овде го поминуваат своето слободно време.

Повеќе...

Играј фер и веќе си победник

Денес во просториите на ООУ „Блаже Конески” Велес се реализираше актвиноста „Играј фер и веќе си победник” како дел од програмата на Советот за превенција од детско престапништво. Активноста има за цел зголемување на свеста за потребата од развивање на програми и постапки за намалување на ризиците кои водат до малолетничко престапништво. Во оваа активност учествуваа родители, ученици и наставници а преку игра се даде значење за важноста на влијанијата на семејството и училиштето во превенирање на детсткото престапништво. Учесници во активностите беа ученици, родители и наставници (вкупно 45) од ООУ „Блаже Конески” Велес и ООУ „Благој Кирков” Велес.

Повеќе...

Нова вежбалница во близина на велешката касарна

Во близина на велешката касарна се гради нова вежбалница, трета од овој тип. Со нејзината изградба, ќе се исполнат барањата на голем број спортисти и млади луѓе од овој дел на градот кои токму овде ќе можат да вежбаат и да го поминуваат своето слободно време. Сите граѓани што имаат потреба да вежбаат ќе можат бесплатно во било кое време од денот да ги користат овие спортски реквизити. Исто така на кошаркарското игралиште кое се наоѓа во близина на вежбалница, неодамна се изврши и реконструкција на кошевите и поставување на нови табли. Ваквите напори и вложувања се уште еден доказ дека Oпштина Велес посветува големо внимание на сите видови спорт вклучувајќи ги како училишниот така и рекреативниот.

Повеќе...

УД „Керамичар” одбележа 60 години работа и постоење на ансамблот

Со два јубилејни концерти на 7-ми и 8-ми Ноември, во рамките на Програмата за одбележување на Денот на Општина Велес, КУД „Керамичар” одбележа 60 години работа и постоење на ансамблот. Во изминатите 6 децении, „Керамичар” покажа дека е вистински културен амбасадор на Велес и Македонија, кој специфичниот македонски фолклор го доближи до луѓето од сите меридијани, во над 22 земји од Европа и Светот. Со голем ентузијазам, фолклорните групи на ансамблот „Керамичар“ градеа вистински културен бренд во срцето на Македонија, кој денес сите нас не исполнува со гордост и почит кон богатото фолклорно наследство.

Повеќе...

Нека е честит и вековит Денот на Општината 9-ти Ноември

Почитувани сограѓани,

Денес се навршуваат 70 години од ослободувањето на Велес. 70 години гордо и слободно ја раскажуваме историјата за трговците, Гемиџиите, за Вардар и мостовите, за Дамјанов и неговата тајфа. 70 години гласно ги пееме песните за војводите, за Алабакот, Докурчев и Офицерчето, за Миле Поп Јорданов и Петар Поп Арсов. 70 години пишуваме, учиме и градиме училишта по примерот на Џинот на свој македонски јазик и ги славиме Жинзифов, Рацин и Неделковски, народниуот учител Панко Брашнар.

Тоа се придобивките на слободата. Она што е создадено и изградено, направено после жртвата на сите велешки бесмртни дејци, после 1944-тата е наше дело создадено во слобода. Од името на сите граѓани на Општина Велес им благодарам за слободата.

Не беа ни лесни ни едноставни последните 70 години од историјата на Велес. Се градеше инфраструктура, се уредуваше општествениот поредок, се создаваше основа врз која од 8-ми септември 1991-ва година започна новата историја на самостојна независна, суверена Македонија.

Денес и во иднина, ние, остануваме со љубовта кон својот град и Република Македонија, да го чуваме суверенитетот и независноста, името и делото, културата и традицијата и со иста енергија да го пренесеме на нашите наследници – идните генерации велешани.

Нека е честит и вековит Денот на Општината 9-ти Ноември.
Под закрилата на нашиот патрон и заштитник Св. вмч. Пантелејмон нека живее вечно нашиот Велес. Младоста на нашите деца нека го храни, а наша мудроста нека го брани.
Ние велешани го сакаме својот роден град, ја сакаме Македонија.
Нека е за многу години!
Да живее Велес, да живее Република Македонија!

Со почит,
Славчо Чадиев, Градоначалник на Општина Велес

70 години слободен Велес

Со положување цвеќе на Спомен костурницата од НОВ од страна делегација на Општина Велес предводена од градоначалникот Славчо Чадиев, на ОО на Сојузот на борци од НОАВМ Велес, АРМ, преставници од збратимените градови, како и делегации од институции, устаноци, јавни претпријатија, здржуенија на граѓани и политички партии, денес се одбележаа 70 години од ослободувањето на Велес.

Повеќе...