ДЕЛЕГАЦИЈА ОД ОПШТИНА БАЧКА ТОПОЛА ВО ПОСЕТА НА ВЕЛЕС

Денес во посета на Општина Велес претстојуваше делегација на Општина Бачка Топола од Република Србија, предводена од заменик-претседателот, Предраг Петровиќ. На средбата со градоначалникот Славчо Чадиев, гостите беа запознаени со вкупните состојби и напорите кои ги прави локалната самоуправа за подобрување на условите за живеење. Притоа соговорниците ја истакнаа и важноста од продолжување на соработката помеѓу двата града како на културен така и економски план. Делегацијата од Бачка Топола претходно присуствуваше на 47-мите Детски Рацинови средби, а на покана и претходно остварена соработка со ООУ „Св. Кирил и Методиј” од Велес.

Повеќе...

По 47-ми пат одржани Детските Рацинови средби

По 47-ти пат, децата од Велес и повеќе градови ширум Македонија, го чествуваа, пееја и твореа за Рацин. На 20-ти и 21-ви ноември Велес ширум ги отвори своите порти за младите рацинови почитувачи, кои во придружба на своите ментори и секако со своите врсници од Велес, два дена му посветуваат на безвремениот поет.

Повеќе...

Зборникот „Велешки поетски пулсирања“ и Благодарница за поддршката од Општина Велес

Денес претставници од клубот на писатели „Коста Солев Рацин“ на градоначалникот Славчо Чадиев му го подарија Зборникот „Велешки поетски пулсирања“ и Благодарница за поддршката од Општина Велес.

Повеќе...

Реконструкција на водоводна линија на ул. Борис Карпузов

ЈКП Дервен работи на реконструкција на дел од водоводна линија на ул. Борис Карпузов во должина од 70 м. Старата поцинкувана линија се заменува со нова, изработена од високо квалитетен полиетилен. Работните активности на овој дел од улицата ќе завршат до крајот на утрешниот ден, а доколку временските услови се поволни, во текот на следната седмица ќе се продолжи со реконструкција и на преостанатиот дел од водоводната линија на ул. Борис Карпузов.

Повеќе...

Во Велес се гради и се создаваат дела како никогаш досега

Општина Велес категорично ги отфрла обвинувањата на СДСМ кои се однесуваат на реализацијата на Буџетот и работењето на локалната самоуправа воопшто. Ваквите тврдења сметаме дека се класичен обид за политички маркетинг и претставување на погршена слика пред јавноста.

Повеќе...

Караванот „Спортски Бон-Тон” продолжи во Ново Село

Караванот на спортско-културната манифестација „Традиционални спортски игри - Спортски Бон-Тон“ продолжува и понатаму. Денес се одржа во Општина Ново Село каде учениците од ООУ „Благој Кирков“ и ООУ „Јордан Хаџи Константинов-Џинот” како и претставници на Oпштина Велес, заедно со своите наставници, активно учествуваа во детските традиционални игри, се забавуваа, дружеа и стекнаа многу нови другарчиња од останатите општини учесници. Оваа прекрасна спортско-културната манифестација „Традиционални спортски игри – Спортски Бон-Тон“, е проект кој е под покровителство на Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов. Целта на проектот е промовирање на Спортски Бон-Тон како модел на интегрирање на децата од училишна возраст, во системот на спортување, дружење, играње и нивно меѓусебно запознавaњe со традицијата, културата и обичаите.

Повеќе...

78 години од загинувањето на Ганчо Хаџи Панзов

Денес во Велес се одбележаа 78 години од загинувањето на Ганчо Хаџи Панзов, македонски револуционер и поет, учесник во Шпанската граѓанска војна. По тој повод беше посетена неговата родна куќа на улицата Вера Циривири каде беше оддадена почит со положување на свежо цвеќе.

Повеќе...

ПОЗНАТИ ДОБИТНИЦИТЕ НА СТИПЕНДИИТЕ ЗА ТАЛЕНТИРАНИ УЧЕНИЦИ И СТУДЕНТИ НА ОПШТИНА ВЕЛЕС ЗА 2014/2015 ГОДИНА

Врз основа деловникот и правилникот за работа на Комисијата за стипендирање на талентирани ученици и студенти а согласно со Статутот на Општина Велес, Советот на 27-мата седница донесе: Одлука за избор на талентирани ученици и студенти кои ќе добијат стипендија за учебната 2014/2015 година. По доставениот извештај и предлозите врз основа на спореведениот конкурс од страна на Комисијата за стипендирање на талентирани ученици и студенти, избрани се 8 ученици и 8 студенти кои ќе бидат стипендијанти на Општина Велес за оваа учебна година.

Повеќе...

Пет први награди за балетското студио „Анабела”

 

На меѓународниот натпревар по танцување „Skopje Open 2014” кој се одржа на 09.11.2014 год во Скопје, велешкото балетско студио „Анабела” oсвои пет први награди. По тој повод, градоначалникот Славчо Чадиев денес во просториите на општината ги прими наградените учесници од балетското студио како и нивните менторки. Од страна на градоначалникот, беа упатени честитки до наградените, со надеж дека ќе продолжат да се занимаваат со ова интересно хоби, а со тоа и успешно претставување нашиот град и држава воопшто. Инаку домаќин на овој натпревар беше танцовиот клуб “Ритам Плус”, а истиот се одржа во Универзална Сала. Наградите кои ги освоија нашите млади сограѓани се следните: I место: JAZZ DANCE FORMATION BABY - LET IT GO; I место: ETHNIC DANCE FORMATION MINI KIDS – АНГЕЛ СИ ТИ; I место: ORIENTAL DANCE GROUP CHILDREN - BIZANTINE MEDITATION; I место: MODEREN BALLET DUO JUNIORI Бојана Чолакова и Ангела Михова – EUPHORIA и I место: ETHNIC DANCE FORMATION JUNIOR – ДАФИНО ВИНО ЦРВЕНО.

Повеќе...