70 години слободен Велес

Со положување цвеќе на Спомен костурницата од НОВ од страна делегација на Општина Велес предводена од градоначалникот Славчо Чадиев, на ОО на Сојузот на борци од НОАВМ Велес, АРМ, преставници од збратимените градови, како и делегации од институции, устаноци, јавни претпријатија, здржуенија на граѓани и политички партии, денес се одбележаа 70 години од ослободувањето на Велес.

Повеќе...

Oтворена изложбата од 10-тата колонија „Папрадишки мајстори"

Најголемиот празник на Општина Велес, 9-ти ноември беше одбележан со отворање на изложбата од 10-та по ред Ликовна колонија „Папрадишки мајстори“. Ликовниот салон беше местото каде сите љубители на уметноста имаа можност за првпат да ги видат делата на учесниците на колонијата.

Повеќе...

Свечена седница на Советот на Општина Велес

Велес како урбано јадро на овие балкански простори егзистира од 123-тата година пред нашата или цели 2137 години. Сублиматот на сите револуции во оваа милениумска угорна патека на развојот на Велес е 9-ти Ноември 1944 година. Овој светол историски настан денес Советот на Општина Велес го обележа со свечена седница која се одржа во салата „Бели мугри”.

Повеќе...

Велес доби нов кружен тек и нова паркова површина

Празничната програма по повод 9-ти Ноември Денот на Општина Велес започна на самиот влез во Велес, од најстариот пат познат меѓу велешани како Штипско џаде. На оваа регионална сообраќајница која што е директна и најфрекфентна врска со северна и источна Македонија, денес во употреба беше пуштен новиот кружен тек за регулирање на сообраќајот со значително проширување на просторот и зголемување на безбедноста.

Повеќе...

ОПШТИНА ВЕЛЕС СО ВИСОКО НИВО НА ОДГОВОРНОСТ, ТРАНСПАРЕНТНОСТ И ОТЧЕТНОСТ ВО СПРОВЕДУВАЊЕТО НА ЈАВНИТЕ НАБАВКИ

Здружението на финансиски работници изминатиот период го реализираше проектот чија цел беше да се истражат добрите практики во доделувањето на договорите за јавните набавки во ЕЛС Велес. Анализата во која покрај наодите од истражувањто се најдоа и заклучоците и препораките, беа презентирани во Општина Велес. Здружението започна да го реализира проектот во Август оваа година. Тимот за имплементација работејќи според планот и методологијата за работа, направи истражување на јавните набавки во локалната самоуправа и изработи анализа во која меѓу другото се најдоа и неколку битни поенти:

Повеќе...

ВЕЛЕШКИОТ АКТЕР АЛЕКСАНДАР ЃЕОРГИЕВ Е ДОБИТНИК НА АКТЕРСКАТА НАГРАДА ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО „ПЕТРЕ ПРЛИЧКО”

Комисијата за доделување на актерската награда за животно дело „Петре Прличко“ одлучи годинава престижната награда да му се додели на велешкиот актер Александар Ѓеоргиев од Народниот театар „Јордан Хаџи Константинов – Џинот“ - Велес. Одлуката во име на комисијата, на прес конференција ја соопшти Александар Ивановски.

Повеќе...

Заврши општинскиот противпожарен квиз натпревар

Во рамките на свеченостите по повод одбележувањето на 70-годишнината од Денот на Општина Велес, денес се одржаа натпреварите од Општинскиот противпожарен квиз натпревар. На овој, 32 по ред општински натпревар, учествуваа учениците од сите основни и средни училишта во градот. Натпреварот за отворен го прогласи членот на Советот на Општина Велес,Петре Саздов, кој на сите учесници им посака среќен ден и многу успех.

Повеќе...

Градоначалникот Чадиев го посети семејството Давчевски

Градоначалникот на Општина Велес Славчо Чадиев, во текот на денешниот ден го посети семејството Давчевски, чиј дом во населбата Керамидна, викендов беше зафатен од катастрофален пожар. Од негова страна за санирање на штетите предизвикани од несреќниот случај, на семејството ќе им биде доделена еднократна парична помош во висина од 30.000 денари, а финансиска поддршка ќе следува и од Советот на општината. Инаку, во текот на вчерашниот и денешниот ден екипи на ЈКП „Дервен” работат на отстранување на градежниот шут кој зад себе го остави огнот, по што со поддршка на бизнис секторот и хуманите граѓани на ова велешко семејство повторно ќе им се обезбедат достоинствени услови за живот. Воедно, Општина Велес им се заблагодарува на сите добронамерни граѓани кои се одзваа на апелот за помош и преку своите донации ја покажаа својата хумана страна.

Повеќе...

Јавни расправи по нацрт-програмите за работа на општината во 2015

 

Денес во големата сала на општината се одржаа јавните расправи по нацрт-докуентите на Општина Велес за 2015 година. Овие јавни распарави беа наменети за претставниците од урбани и месни заедници, преставници од областите на образованието, културата, здравствената и социјална заштита, како и од здруженија и фондации (невладини организации, културно уметнички друштва, спортски клубови итн.) и останати заинтересирани граѓани.

Повеќе...

Караванот „Спортски Бон-Тон” продолжи во Свети Николе

 

Караванот на спортско -културната манифестација „Традиционални спортски игри - Спортски Бон-Тон“ продолжува и понатаму. Денес се одржа и во Свети Николе каде учениците од ООУ „Благој Кирков“ и ООУ „Јордан Хаџи Константинов-Џинот” како и претставници на Oпштина Велес , заедно со своите наставници, активно учествуваа во детските традиционални игри , се забавуваа, дружеа и стекнаа многу нови другарчиња од останатите општини учесници. Оваа прекрасна спортско - културната манифестација „Традиционални спортски игри – Спортски Бон-Тон“, е проект кој е под покровителство на Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов. Целта на проектот е промовирање на Спортски Бон-Тон како модел на интегрирање на децата од училишна возраст, во системот на спортување, дружење, играње и нивно меѓусебно запознавaњe со традицијата, културата и обичаите.

Повеќе...