ПРОМОЦИЈА НА КНИГАТА „СОНЧЕВА ТРПЕЗА” ОД ЛИЛА АРСОВА

Вчеравечер, во салата „Бели Мугри“ со почеток во 18 часот беше промовирана книгата „Сончевата трпеза“ од велешката авторка Лила Арсова, како прв настан во месец Март (05.03.2015) во рамките на проектот „Велес-Град на културата 2015“. Промоторот на книгата г-ѓа Нада Алексоска даде критички осврт кон содржината на книгата, топло ја препорача на детските читатели и и посака на авторката понатамошни успеси во идните нејзини творештва.

Повеќе...

Финале на општинските училишни натпревари во ракомет.

 

Во текот на вчерашниот ден во Спортската сала „Гемиџии“-Велес пред публика од 600 гледачи: ученици, наставници и граѓани се одигра финалниот натпревар во ракомет – пионери меѓу екипите на ООУ „Васил Главинов“ 1 и ООУ „Св. Кирил и Методиј“.

Повеќе...

Велес учесник на меѓународен фестивал на жените во Шербур

На покана на градот Шербур Октевиљ, од регионот Долна Нормандија, Република Франција, госпоѓа Нада Трајкова, член на Советот на Општина Велес, учествуваше на шестото издание на фестивалот „Жената во Градот 2015“. Во рамките на активностите на фестивалот, на 28 февруари годинава, госпоѓа Трајкова учествуваше на тркалезната маса посветена на жените во политиката.

Повеќе...

ОТВОРЕНИ ДЕНОВИ ЗА ГРАЃАНИТЕ НА УПРАВАТА ЗА ИМОТНО ПРАВНИ РАБОТИ

Управата за имотно-правни односи при Министерството за финансии од денеска ги почнува отворените денови со граѓаните. Во текот на целиот месец ќе бидат организирани средби со заинтересираните граѓани кои ќе имаат можност да добијат стручна помош за нивните проблеми од имотно-правен карактер. По тој повод денес во просториите на Управата во Велес од каде што стартуваше проектот, присуствуваше и Директорот Зоран Крстаноски.

Повеќе...

ИЗЛОЖБА „ПОРТРЕТИРАНИ СЕЌАВАЊА” НА ЈАНА МАНЕВА ЧУПОВСКА

На 27.02.2015 година во рамките на проектот „Велес – Град на културата за 2015 година” во Ликовниот салон се одржа самостојна изложба на Јана Манева Чуповска, насловена „Портретирани сеќавања”. Нестандардната изложба ја сочинуваат еднобојни цртежи изведени на хартиена подлога и рачно изработени текстилни покривки за маса, фолклорни рачни плетени со еден конец, наречени миленца, изработени во техника на чипка, како и волнени покривачи јамболи. Цртежите се портрети, семејни фотографии, вметнати во кутии каде се заработени, како дел од меморијата.

Повеќе...

Одбележана 11-годишнината од смртта на Анита Кришан - Лозаноска

Денес на гробиштата на црквата „Св. Спас” во Велес почит и беше оддадена на Анита Кришан - Лозаноска. Таа како вработена во кабинетот на претседателот Борис Трајковски беше дел од делегацијата која во Мостар, пред единаесет години, требаше да учествува на меѓународна економска конференција.

Повеќе...

УЧЕСТВО НА СРЕДНОШКОЛЦИ ПРИ УСВОЈУВАЊЕ НА ГОДИШНАТА СМЕТКА НА ОПШТИНАТА

Здружението на финансиски работници на локалната самоуправа и јавните претпријатија, денес oтпочна со реализација на проектот: „Учество на средношколци при усвојување на годишната сметка на општината – Фискална транспарентност на ЕЛС Велес и инволиврање на младите во локалните политики”.

Повеќе...

Делегација од Oпштина Бига од Р. Турција во посета на Велес

 Во посета на Општина Велес денес претстојува делегација на општината Бига од Република Турција, предводена од градоначалникот Исмаил Исик и членови на советот. За гостите најпрвин беше организиран прием од страна на градоначалникот Славчо Чадиев, а потоа беше направена и обиколка и разгледување на градот.

Повеќе...

СТАРАТА ТЕАТАРСКА ЗГРАДА Е ВО СОПСТВЕНОСТ НА ОПШТИНА ВЕЛЕС

Со Одлука на Владата на Република Македонија на Општина Велес и е доделена на трајно користење старата театарска зграда која се наоѓа на улица Илинденска. Објектот располага со околу 700 м² корисна површина и близу 800 м² дворно место.

Оваа информација денес на пресконференција ја соопшти градоначалникот Славчо Чадиев, кој изрази големо задоволство од досегашната соработка со Владата на РМ. Изминатите две години на Општина Велес и беа доделени во сопственост уште неколку други капитални објекти со што вредоста на имотот кој го поседува локалната самоуправа неколкукратно се зголеми.

Повеќе...