Работилница под мотото „Дедо Мраз со подароци за сите“

На иницијатива на одговорните за проектот „Меѓуетничка интеграција во образованието”, а во реализација на училишен тим од ООУ „Васил Главинов“ Велес, вчера во подрачното училиште во с.Бузалково се реализираше работилница по повод претстојните новогодишни и божиќни празници под мотото „Дедо Мраз со подароци за сите“.

Повеќе...

Се гради фекална канализација на Езерото Младост

Општина Велес продолжува со интензивните градежни активности за изградба на нови фекални канализациони мрежи. Овие денови на Езерото Младост во тек се активности за изградба на фекална канализациона мрежа во должина од околу 1.100 метри која ќе се поврзе на постоечкиот колекторски систем и изградената пречистителна станица.

Повеќе...

Честитка до сите христијански верници кои го прославуваат Божиќ според Грегоријанскиот календар

Почитувани,

Ми претставува особена чест и задоволство, од мое лично име и од името на Советот на Општина Велес, на сите верници кои го прославуваат Божиќ според Грегоријанскиот календар да им го честитам празникот на Раѓањето Христово.

Повеќе...

Промоција на шест нови книги на Брајово писмо

Денес во Локалната библиотека „Гоце Делчев” беа промовирани новите шест наслови од книгите испечатени на Брајово писмо кои ќе бидат дел од Брајовата библиотека „Ратко Пајдаков”.

Повеќе...

ПРОДАЖБА НА ПЛАЦОВИ ВО ИНДУСТРИСКАТА ЗОНА РЕЧАНИ 2 И НА ЕЗЕРОТО МЛАДОСТ

Општина Велес го објави повикот за отуѓување на градежно земјиште сопственост на Република Македонија по пат на електронско јавно наддавање во Општина Велес а кој се однесува на продажбата на плацови во Индустриската зона Речани 2 и на Езерото Младост.

Повеќе...

Нека е честит 8-ми Декември,Денот на Св. Климент Охридски

Почитувани сограѓани,

Дозволете ми во мое лично име и во името на граѓаните на Општина Велес, на сите православни верници да им упатам најискрени и најсрдечни честитки по повод големиот христијански празник Св. Климент Охридски.

Повеќе...

ЈАВНА РАСПРАВА ПО НАЦРТ-БУЏЕТОТ НА ОПШТИНА ВЕЛЕС ЗА 2015 ГОДИНА

Општина Велес денес организираше Јавна расправа по Нацрт-Буџетот на локалната сампоуправа за 2015 година. Јавната расправа се одржа во големата сала на општината, со учество на членови на Советот, преставници на месните и урбаните заедници, бизнис секторот, институциите и здруженијата на граѓани и фондации. На јавната расправа говореше Љупче Андреевски, раководител на Одделението за финансирање и буџет кој го образложи целокупниот Нацрт-Буџет на Општина Велес за 2015 година. Во овој стратешки документ, чија вкупна вредност изнесува 776.591.525 денари, 323.197.600 денари или 41,6% се однесуваат на основниот буџет, 382.790.000 денари односно 49.3% на приходи од дотации, 70.203.785 денари или 9% на самофинансирачки активности и 400.140 денари се донации. На јавната расправа присутните имаа можност да дадат свои предлози, забелешки и сугестии околу распределбата на буџетот во наредната година.

Повеќе...

ПРЕЗЕНТИРАНА НОВАТА СТРАТЕГИЈА ЗА ПАРТНЕРСТВО ПОМЕЃУ СВЕТСКА БАНКА И МАКЕДОНИЈА

Денес во Општина Велес, Центарот за развој на Вардарскиот плански регион во соработка со Светска банка ја презентираа новата Стратегија за партнерство на земјата за периодот 2015 -2018 година. Стратегијата се должи на силното партнерство помеѓу Македонија и Групацијата Светска банка, која дава цврста поддршка на земјата во нејзиниот развој и аспирација за пристап во Европската унија. Нејзина крајна цел е намалување на невработеноста, но и развој на економијата и отворање на нови работни места. Инаку изминатиов период Општина Велес во соработка со Светска банка и Министерството за финансии реализираше два многу значајни проекти, водоснабдителниот систем до Езерото Младост и комплетна замена на уличното осветлување со ново енергетски ефикасно.

Повеќе...