Советот ја одржа 30. Седница

Со 41 точка на дневниот ред, членовите на советот на својата 30 седница разгледаа обемен број на предлог одлуки и извештаи.

Повеќе...

Активно учество на велешани во стратегијата „Велес- паметен град“

Брзи и ефикасни услуги во Велес, поефикасен еколошки превоз, побезбеден град се само дел од размислувањата на велешани на денешната работилница, посветена на Стратегијата „Велес-паметен град 2019-2030“. На работилницата што ја организираше Општина Велес, претставниците на невладините организации, бизнис заедницата и јавните институции со активно учество и многу креативни идеи придонесоа во развојот на стратегија базирана на реалните потреби на граѓаните.

Повеќе...

Како до повеќе европски проекти ?

На ова прашање денеска бараа одговори здруженијата на граѓани од Велес и Зехра Качапор Џиќик, консултант ангажиран од Делегацијата на ЕУ. Целта на процесот на мапирање е да ги утврди реалните потреби и проблеми на граѓанските организации при аплицирањето и реализацијата на проекти финансирани од ЕУ.

Повеќе...

Македонија се прости од големиот писател Ристо Јачев

Денеска на гробиштата „Св. Спас“ во Велес беа погребани посмртните останки на Ристо Јачев, истакнат македонски поет, романописец, драмски писател, член Друштвото на писателите на Македонија од 1967-та година.

Повеќе...

Учество на Коцевски на MUNIWORLD 2019 во Израел

Градоначалникот на Општина Велес, Аце Коцевски, заедно со градоначалникот на Општина Газа Баба, Борис Георгиевски и заменикот министер за локална самоуправа, Дејан Павлески, на покана од Федерацијата на локалните власти на Израел, деновиве учествувааат на меѓународната конференција за општински иновации MUNIWORLD 2019. Овој важен меѓународен настан годинава се одржува од 26. до 28. февруари во Тел Авив, Израел.

Повеќе...

15 години од смртта на Анита Кришан Лозаноска

Пред 15 години во трагичната авионска несреќа кај Ротимље во близина на Мостар загинаа претседателот Борис Трајковски и 8 членови на екипажот меѓу кои и велешанката Анита Кришан Лозаноска. По повод 15 годишнината од овој трагичен настан што се случи на 24 февруари 2004 година, делегација на Општина Велес положи цвеќе на гробот на Лозаноска, на гробиштата во црквата „Свети Спас“.

Повеќе...

Завршија форумските сесии на општините од Вардарскиот регион

Скејт парк со велосипедски и пешачки патеки, реставрација на градските ѕидини на Стоби, на владетелската палата од Била Зора, Регионален бизнис центар на успешност и поставување на подземни контејнери беа предлог- проектите кои беа презентирани на последната форумска сесија, организирана од Центарот за развој на Вардарскиот плански регион.

Повеќе...

Како се управуваше со општинските пари од 2013 до 2017?

На ова прашање денеска се обиде да одговори граѓанската организација „Активо“. Анализата на буџетите на 9те општини од Вардарскиот регион беше во фокусот на денешната панел дискусија во рамки на проектот “Едуцирани и информирани граѓани - предуслов за транспарентни институции“.

Повеќе...

Можности за поддршка од Европска инвестициона банка

Градоначалникот Аце Коцевски денеска оствари средба со претставници на консултантската куќа „ Прајсвотерхаускуперс“ која работи на анализа на потребите за финансирање на инфраструктурни проекти.

Повеќе...