Форумот на заедниците продолжува со работа

Денес жителите на Велес земаа активно учество на втората форумска сесија во рамките на проектот "Зајакнување на општинските совети", кој е финансиран од Швајцарската агенција за развој и соработка, а имплементиран од УНДП во соработка со Општина Велес.

Повеќе...

Промовирано аудио издание на Рациновите „Бели мугри“

Во чест на Коста Солев Рацин и неговата безвремена поезија, локалната библиотека „Гоце Делчев“ и Здружението на слепи лица –Велес на 28 ноември годинава промовираа аудио издание на збирката „Бели мугри“.

Повеќе...

Промовирана монографија за Светлана Антоновска

„Македонската челична дама“ е насловот на монографијата посветена на Светлана Антоновска што свечено беше промовирана на 27 ноември годинава во локалната библиотека „Гоце Делчев“. Пред присутните, книгата на Иван Антоновски ја промовираше проф.д-р Златко Жоглев кој истакна дека ова е прво дело во кое е опфатен севкупниот период на работењето и дејствувањето на Светлана Антоновска, истакната политичарка, научник, општествен деец и синоним на македонската статистика.

Повеќе...

24 седница на Советот на Општина Велес

На 24 седница што се одржа на 26 ноември годинава, членовите на советот ја донесоа измената на Одлуката за комунален ред и мерките за нејзино спроведување во Општина Велес.

Повеќе...

Едукативно предавање за болестите на зависност

Локалната библиотека врз основа на својата исклучително плодна и активна соработка со Општинската организација на Црвениот крст од Велес, и во рамки на своите активности, а со поддршка на Општина Велес на 27 ноември, годинава, организираше едукативно предавање на тема болести на зависност, за учениците од средните општинските училишта.

Повеќе...

Започнаа со работа форумските сесии на граѓаните

Во рамките на проектот "Зајакнување на општинските совети", финансиран од Швајцарската агенција за развој и соработка, а имплементиран од УНДП во соработка со Општина Велес, денес се одржа првата форумска сесија на која граѓаните имаа можност активно да се вклучат во процесот на одлучување за реализација на приоритетни проекти во општината. Планот на активности предвидува четири форумски сесии за избор и подготовка на проект a во првите шест месеци од 2019та година е предвидена негова реализација.

Повеќе...

Со распределба на садови за отпад до повисока еколошка свест

 

Како резултат на заложбите за подигање на јавната свест и поголемо учество на граѓаните во заштитата на животната средина, Општина Велес направи распределба на стандардизирани канти за отпад од 120 литри согласно планот за 2018 година. 358 канти за комунален отпад од 120 литри во зелена боја се поделени на правни лица, како и на домаќинствата од улиците „Ѓорѓи Гајдов“, „Вардарска“, „Тодорче Николовски“, дел од улиците „Академик Пенчо Давчев“, „Славе Петков“ и „Димко Најдов“.

Повеќе...

Словенечкиот амбасадор Јазбец во посета на Велес

Можноста за соработка со повеќе словенечки општини беше во фокусот на средбата која денес ја оствари градоначалникот Коцевски со Н.Е. проф .д-р Милан Јазбец, амбасадор на Република Словенија во Македонија.

Повеќе...