Честитка од Градоначалникот Коцевски по повод Велигденските празници

 

Почитувани,

Во свое лично име, во име на Советот на Општина Велес и во име на граѓаните од сите заедници, на сограѓаните со православна вероисповед им го честитам големиот христијански празник Воскресение Христово-Велигден.

Повеќе...

Коцевски на средба со млади волонтери од Велес

Градоначалникот Коцевски денес оствари работна средба со група млади волонтери од Велес кои членуваат во Младинската иницијатива, под името Be The Change (Биди промената). Оваа иницијатива е група на млади од 15 до 18 годишна возраст, која брои девет членови и работи под менторство на Здружението на граѓани “Младите можат” од Скопје.

Повеќе...

Израелски примери на добра пракса претставени пред велешани

Градоначалникот на Општина Велес, Аце Коцевски, денес оствари средба со претставници на граѓанската организација Креаторс, од Израел и УНДП. Тие планираат да развијат процес, преку кој општините ќе се подготват да мапираат и овозможат е-услуги, преку креаирање на систем, стратегија, тим и метод за "дигитална проектна имплементација".

Повеќе...

Втора седница на Организацискиот одбор на манифестацијата “Рацинови средби”

 

Во Општина Велес, денес, 22. Април 2019та година, се одржа Втората седница на Организацискиот одбор на меѓународната поетска манифестација „Рацинови средби“. На седницата, членовите на одборот ги разгледаа точките предложени во Дневниот ред и истите беа едногласно усвоени.

Повеќе...

Велес и Македонија се збогуваа со големиот хуманист д-р Милчо Трајков

 

По повод смртта на почитуваниот граѓанин на Велес, големиот хуманист, волонтер и претседател на Црвен крст на Република Македонија -Општинска организација Велес д-р Милчо Трајков, денеска во Општина Велес се одржа комеморативна седница. Во присуство на членови на семејството на д-р Трајков, неговите пријатели, соработници и волонтери од целата држава, во името на сите граѓани на Велес со д-р Трајков се збогуваше градоначалникот на Општина Велес Аце Коцевски.

Повеќе...

Потврдена хуманоста и соработката помеѓу Општина Велес и Алзас од Франција

Денес, градоначалникот на Општина Велес г-дин Аце Коцевски, се сретна со претставници на Асоцијацијата Алзас –Македонија и хуманитарната организација „Надеж на Ориентот“ од Лорен, Република Франција, кои се долгогодишни соработници, помагатели и пријатели на Општина Велес и велешани.

Повеќе...

Граѓаните расправаа за отстранување на троската од депонијата кај Топилница

На денешната Јавна расправа по Студијата за оцена на влијанието врз животната средина за проектот “Експлоатација на техногена минерална суровина (тмс) на локалитетот ‘Баш Колиби’ (депонија на Топилница), се разговараше за влијанијата врз животната средина од активностите на црпење на суровината и мерките кои ќе се превземат за контрола на тие влијанија.

Повеќе...

Генерално расчистување на јавните површини пред предстојниот летен период

Од почетокот на месец април Општина Велес започна со генерално расчистување на локации кои долги години беа користени од страна на правни лица и трговци поединци за свои потреби, а без одобрение за користење на јавна површина.
Општината смета дека јавните површини припаѓаат на граѓаните и затоа се одлучи да изврши генерално расчистување на јавните површини, започнувајќи од централното градско подрачје и главните сообраќајници.

Повеќе...

"Здравјето е пред се" за велешани

4456 операции на карцином на простата во последните 5 години во земјава.Во Велес и регионот откриени 24 карциноми на простата само во изминатата година.69 откриени случаи на карцином на дојка во Велес и регионот за 2018 година.

Повеќе...

Пријателите од Алзас донираат медицинска опрема

Асоцијацијата Алзас –Македонија и хуманитарната организација „Надеж на Ориентот“ од Лорен, Република Франција денеска донираa медицинска опрема за Здравствениот дом во Велес. Донацијата се состои во колички за лица со ограничена мобилност, помагала за движење, болничка опрема како и компјутерска опрема.

Повеќе...