Позитивни финансиски резултати и во IV квартал 2018

На денешната прес конференција, градоначалникот Аце Коцевски изрази задоволство од постигнатите резултати во финансиското работење на општината. Како што рече градоначалникот и во четвртиот квартал во 2018 година, Општина Велес бележи позитивни финансиски резултати:

Повеќе...

Директорот на ЈКП „Дервен“ поднесе оставка

На денешната прес конференција, градоначалникот Аце Коцевски ја извести јавноста дека директорот на ЈКП „Дервен“  Ѓорѓи Стојанов го известил дека поднесува неотповиклива оставка и бара да биде разрешен од функцијата директор на ЈКП „Дервен“ затоа што во меѓувреме неговиот син е поставен за раководител на регионалната канцеларија на Централниот регистар  на РМ во Велес.

Повеќе...

Балетот „Либертанго“ во Велес

Во вторник, 12 февруари, со почеток во 20 часот во Народниот театар „ЈХК-Џинот“, Македонската опера и балет ќе настапи со балетот „Либертанго“. Настанот го најави градоначалникот Аце Коцевски на прес конференција што се одржа на 5 февруари годинава.

Повеќе...

Нови технологии во функција на транспарентен совет

Примената на новиот систем за директен пренос во живо на седниците на советот беше во фокусот на денешната прес- конференција на Душко Петров,  претседател на Советот на Општина Велес. Од 31 јануари годинава, седниците започнаа да се пренесуваат на официјалната веб страница на општината како и на социјалната мрежа Фејсбук, каде има линк до официјалниот Youtube канал на Општина Велес.

Повеќе...

Поддршка за граѓаните од ромската заедница

На 4. Февруари годинава градоначалникот Аце Коцевски оствари средба со делегација на Советот на Европа и асоцијацијата „Сонце“ кои ја спроведуваат програмата РОМАКТЕД. Целта на програмата во која е вклучена Општина Велес е зајакнување на улогата на граѓаните од Ромската заедница во планирањето и реализацијата на проекти што целат кон подобрување на животот на Ромите.

Повеќе...

Заменик министерот Бајрактар во посета на Велес

На 1 февруари годинава, градоначалникот Аце Коцевски оствари средба со Ѓонул Бајрактар, Заменик-министер за труд и социјална политика. Во присуство на претставници на турската заедница во Велес и претставници на министерството, Коцевски изрази благодарност за придонесот на турската заедница во развојот на Велес, негувањето на соработката и соживотот.

Повеќе...

Велешани ќе добијат нов затворен базен

Велешани ќе добијат затворен базен, а постоечкиот отворен ќе се реконструира. Како што соопшти градоначалникот Аце Коцевски на прес конференција затворениот базен ќе биде лоциран во непосредна близина на постоечкиот градски базен,на самиот влез од северната страна каде во моментов се поставени реквизити за деца. „Објектот е со димензии 20,4 х 30,4 метри, со висина од 5, 6 метри. Самата водена површина која ќе биде изведена со 4 ленти, е 25 х 9 метри. Базенот ќе биде со длабочина од минимум 80 сантиметри до 1,2 метри.

Повеќе...

Директорот на ЈПССО „Парк спорт“ разрешен од функцијата

Градоначалникот Аце Коцевски го разреши од функцијата Златко Гуцев, директор на ЈПССО „Парк спорт“. Одлуката Коцевски ја соопшти на прес конференција, на 1 февруари годинава. „Денес донесов одлука директорот на  ЈПССО „Парк спорт“да го разрешам од должноста директор на истото претпријатие, пред сé поради незадоволителните резултати кои беа постигнати во минатиот период и многу неповолните состојби кои ги констатираа ревизорите на Општина Велес при контролата на материјално-финансиското работење“, рече Коцевски.

Повеќе...

28 Седница на советот - решенија за градскиот базен и офицерскиот дом

На 28 седница, на 31 јануари годинава, Советот на Општина Велес донесе одлуки за изработка на физибилити студии за оправданоста на доделување на договор за воспоставување на јавно-приватно партнерство за градскиот базен и Офицерскиот дом.

Повеќе...

Седниците на советот во живо

Со цел да се зајакне транспарентноста на општината, а граѓаните да можат директно да ја следат работата на Советот на општината, со 28-та седница на советот, на 31 јануари годинава започна примената на новиот систем за директен  пренос на седниците.

Повеќе...