Општина Велес меѓу најтранспарентните во државата

Општина Велес е повторно се најде помеѓу десетте институции во државата со најдобри резултати во областа на активната транспарентност заедно со Владата, Министерствата за земјоделство, одбрана, МОН, МВР, МЛС општините Битола, Гевгелија, Кавадарци, Берово и Охрид. Оваа информација денеска ја соопшти градоначалникот Аце Коцевски.

Повеќе...

Значајни културни настани во Велес

На денешната прес конференција, градоначалникот Аце Коцевски изрази задоволство од успешната организација на културната манифестација „Рацинови средби“ и ги најави претстојните значајни културни настани. „Задоволни сме од организацијата на 56. издание на Рациновите средби. Добивме бројни комплименти од присутните професори и научници.

Повеќе...

Решенија за пливачкиот базен и пазарот

„Конечно најдовме решение за градскиот пливачки базен. За секој случај ние издвоивме од буџетот 4,5 милиони денари за негово оспособување за оваа сезона“ изјави денеска градоначалникот Аце Коцевски. „Паралелно се одвива јавниот повик за повикување на поединци или фирми заинтересирани за управување со базенот. Доколку склучиме договор овие 4,5 милиони ќе ги намениме за други поважни работи, доколку не склучиме договор, брзо ќе преминеме кон искористуваање на средствата за да може базенот да се оспособи за преостанатиот дел од летнта сезона, рече градоначалникот.

Повеќе...

Обезбедени над 2 милиони евра за подобар живот на граѓаните

Градоначалникот Аце Коцевски денеска на прес конференција ја извести јавноста дека само за една година Општина Велес обезбедила над два милиони евра за реализација на проекти кои ќе го подобрат животот на граѓаните во градот и населените места. Сумата за реализација на проекти конкретно изнесува 2.168.802 евра (132.948.631 денари), од кои 2.026.802 се обезбедени од домашни и меѓународни фондови.

Повеќе...

Во чест на Рацин пеш до Лопушник

Утрово 16  планинари од Велес, Битола, Македонски брод, Скопје и Куманово пред споменикот на Рацин кај истоимената гимназијата во Велес го започнаа својот марш во чест на вонвременскиот великанот Кочо Рацин, една од најсветлите точки во поновата историја на македонскиот народ.

Повеќе...

Велес по 56. пат го слави Рацин

Во народниот театар „Јордан Хаџи Константинов-Џинот" на 6 јуни 2019 година беше свечено отворено 56. издание на Рациновите средби.

Повеќе...

Прием во Општина Велес по повод Рамазан Бајрам

По повод големиот верски празник Рамазан Бајрам, градоначалникот Аце Коцевски денес во просториите на Општина Велес приреди прием за претставнициte на Исламската верска заедница, претставниците на месните заедница каде живеат граѓани од исламската вероисповед

Повеќе...

Венко Андоновски – добитник на Рациновото признание за 2019 година

На прес конференцијата што се одржа денес, на 3. Јуни 2019 година, во просториите на Друштвото на писатели на Македонија, градоначалникот на Општина Велес, Аце Коцевски во својство на претседател на Организацискиот одбор на меѓународната поетска манифестација „Рацинови средби“, ги соопшти одлуките за доделување на Рациновото и Почесното Рациново признание за 2019 година. 

Повеќе...

Започна снимање на документарен филм за Ромите од Велес

Во рамки на проектот „Мапирање на разликите во домувањето за Роми”, кој е финансиран од средства од Европската Унија, претставници на Здружението „Ромски Деловен Информативен Центар - ЗРДИЦМ”, од Скопје, денес остварија средба со градоначалникот на Општина Велес, Аце Коцевски.

Повеќе...