Посета на одбранбени аташеа од 11 земји во Велес

Членови на Асоцијацијата на одбрамбени аташеа акредитирани во Република Северна Македонија за 2019 година денес беа во посета на Велес и остварија протоколарна средба со градоначалникот Аце Коцевски.

Повеќе...

Промовирана стихозбирката „Исконски дарувања" од Божидар Јовиќ

Во издание на издавачката куќа „Просветно дело", а со поддршка на Клубот на писатели "Коста С.Рацин", локалната библиотека Гоце Делчев и Општина Велес денес во Ликовниот салон беше промовирана новата стихозбирка " Исконски дарувања" од Божидар Јовиќ.

Повеќе...

Свечена академија по повод Денот на сесловенските просветители Св. Кирил и Методиј

По повод 24 Мај, Денот на сесловенските просветители Св. Кирил и Методиј, денес во салата “Бели мугри”, Општина Велес организираше Свечена академија на која се доделија годишните награди за најдобар ученик и најдобар просветен работник за 2019 година.

Повеќе...

Нови можности за соработка со Француската национална асоцијација

Денеска Асоцијацијата на градови од Македонија со архитектонско наследство, беше домаќин на г-ѓа Марилиз Ортиз, директорка на Француската национална асоцијација на впечатливи локалитети и градови на Франција.

Повеќе...

Како до подобри јавни услуги?

Претставници од невладините организации од повеќе градови, како и претставници од општини, денес учествуваа на работилница,каде беа претставени истражувањата за испорака на јавните услуги на локално ниво.

Повеќе...

Учениците креативно против насилниот екстремизам

На денешната креативна работилница во организација на здружението ЦИВИЛ насловена како „Заедниците против насилниот екстремизам“ триесетина ученици од основните и средните училишта денес во општинскиот ученички интернат „Лазар Лазаревски“ сликаа на теми „ Човекови права и слободи“ , „Мир и ненасилство“ , како и „ Мирно разрешување на конфликтите преку дијалог и разбирање“.

Повеќе...

Успешна акција за собирање на габаритен отпад

 

Општина Велес и ЈКП „Дервен“ успешно ја реализираа деветата „Пролетна акција за собирање на габаритен отпад“. Бидејќи овој вид на отпад не смее да се остава на јавни површини, со акцијата граѓаните имаа можност да се ослободат од него по легален пат без да платат ниту денар.

Повеќе...

Продолжува училишната размена меѓу збратимените Велес и Новогард

Градоначалникот на Општина Велес, Аце Коцевски, денес оствари протоколарна средба со делегација составена од ученици и наставници од училишниот центар „Станислав Сташица“ од збратимениот град Новогард, Република Полска.

Повеќе...

Акцијашите повторно во акција за чистење на езерото Младост

Здружението на граѓани "Акцијаш ветерани" од Велес, по петти пат денес на бреговите на езерото Младост, како и на локации во близина патот околу езерото, организираа доброволна еколошка акција за чистење.

Повеќе...

"Да трчаме, здраво е" низ улиците на Велес

По тринаесетти пат, оваа година се одржа мини маратонот „Да трчаме, здраво е“ во организација на Друштвото на родители за грижа за здраво поколение (ДРГЗП) од Велес. Учество на годинешниот мини маратон земаа околу 100 ученици од градинките и од основните општински училишта од градот.

Повеќе...