Соопштенија

ПРОГРАМА ЗА 52 „РАЦИНОВИ СРЕДБИ"

ПРОГРАМА ЗА 52 „РАЦИНОВИ СРЕДБИ"
(11-13 јуни 2015 година, Велес)
• 12 јуни 2015 (Петок)
11:00 часот
Промоција на стихозбирка наградена со „Антологија на болката“
Место: Мала сцена на Театар „Џинот“ Велес
18:00 часот

Засадување на Рацинова шума
Место: Спомен Костурница
19:00 часот
Отворање на изложба „По трагите на водата“
Место: Ликовен салон
20:00 часот
Процесија „1000 свеќи за Рацин“
Уметнички перформанс
Место: Спомен куќа на Рацин
20:15 часот
Процесија „1000 свеќи за Рацин“
Уметнички перформанс
Место: Мал паркинг, Градски саат
20: 30 часот
Процесија „1000 свеќи за Рацин“
Положување цвеќе во чест на Рацин
Беседа за Рацин
Место: Споменик на Рацин, Кружен тек
20:45
Процесија „1000 свеќи за Рацин“
Свечено фрлање на Рацинов венец во Вардар
Место: Нов мост
21:30
Свечено затворање на „Рацинови средби“ 2015
Положување цвеќе во чест на Рацин
Уметнички перформанс „Бесмртна“
Поздравно обраќање на Градоначалник на Велес
Свечено доделување на Рациново и Почесно Рациново признание
Портрети на добитници
Поетски митинг
Место: Спомен Костурница
• 13 јуни 2015 (Сабота)
11:00 часот
Посета на Лопушник
Место на Рациновата погибија