Соопштенија

Се продлабочува соработката со УНДП

Во рамки на проектот "Унапредување на општинското владеење", поддржан од страна на УНДП, денес, градоначалникот на Општина Велес, г-дин Аце Коцевски имаше средба со консултант од програмата на УНДП на која се разговараше за досегашните активности во кои беше вклучена општината.

Повеќе...

116 години од Солунските атентати

Поединци и делегации, претставници на Општина Велес, општинската организација на Сојузот на борците, здруженијата на граѓани, јавните инситуции и ученици од основните и средни училишта од Општина Велес, денес, пред паметникот на Гемиџиите оддадоа почит кон саможртвата на младите Македонци, кои пред 116 години во Солун го кренаа својот глас против османлиското угнетување и неподносливите услови во кои живее македонскиот народ во рамките на Османлиската држава.

Повеќе...

Конкурс за доделување на наградата „Рациново признание“ за 2019 година

Организацискиот одбор на културната манифестација „Рацинови средби“, врз основа на Одлуката за објавување конкурс за доделување на награда „Рациново признание“ за 2019 година, бр. 25-982/8 од 23.4.2019 година, објавува

КОНКУРС

За доделување на наградата „Рациново признание“ за 2019 година

Повеќе...

Честитка од Градоначалникот Коцевски по повод Велигденските празници

 

Почитувани,

Во свое лично име, во име на Советот на Општина Велес и во име на граѓаните од сите заедници, на сограѓаните со православна вероисповед им го честитам големиот христијански празник Воскресение Христово-Велигден.

Повеќе...

Коцевски на средба со млади волонтери од Велес

Градоначалникот Коцевски денес оствари работна средба со група млади волонтери од Велес кои членуваат во Младинската иницијатива, под името Be The Change (Биди промената). Оваа иницијатива е група на млади од 15 до 18 годишна возраст, која брои девет членови и работи под менторство на Здружението на граѓани “Младите можат” од Скопје.

Повеќе...

Израелски примери на добра пракса претставени пред велешани

Градоначалникот на Општина Велес, Аце Коцевски, денес оствари средба со претставници на граѓанската организација Креаторс, од Израел и УНДП. Тие планираат да развијат процес, преку кој општините ќе се подготват да мапираат и овозможат е-услуги, преку креаирање на систем, стратегија, тим и метод за "дигитална проектна имплементација".

Повеќе...

Втора седница на Организацискиот одбор на манифестацијата “Рацинови средби”

 

Во Општина Велес, денес, 22. Април 2019та година, се одржа Втората седница на Организацискиот одбор на меѓународната поетска манифестација „Рацинови средби“. На седницата, членовите на одборот ги разгледаа точките предложени во Дневниот ред и истите беа едногласно усвоени.

Повеќе...

Велес и Македонија се збогуваа со големиот хуманист д-р Милчо Трајков

 

По повод смртта на почитуваниот граѓанин на Велес, големиот хуманист, волонтер и претседател на Црвен крст на Република Македонија -Општинска организација Велес д-р Милчо Трајков, денеска во Општина Велес се одржа комеморативна седница. Во присуство на членови на семејството на д-р Трајков, неговите пријатели, соработници и волонтери од целата држава, во името на сите граѓани на Велес со д-р Трајков се збогуваше градоначалникот на Општина Велес Аце Коцевски.

Повеќе...

Потврдена хуманоста и соработката помеѓу Општина Велес и Алзас од Франција

Денес, градоначалникот на Општина Велес г-дин Аце Коцевски, се сретна со претставници на Асоцијацијата Алзас –Македонија и хуманитарната организација „Надеж на Ориентот“ од Лорен, Република Франција, кои се долгогодишни соработници, помагатели и пријатели на Општина Велес и велешани.

Повеќе...

Граѓаните расправаа за отстранување на троската од депонијата кај Топилница

На денешната Јавна расправа по Студијата за оцена на влијанието врз животната средина за проектот “Експлоатација на техногена минерална суровина (тмс) на локалитетот ‘Баш Колиби’ (депонија на Топилница), се разговараше за влијанијата врз животната средина од активностите на црпење на суровината и мерките кои ќе се превземат за контрола на тие влијанија.

Повеќе...