Соопштенија

Генерално расчистување на јавните површини пред предстојниот летен период

Од почетокот на месец април Општина Велес започна со генерално расчистување на локации кои долги години беа користени од страна на правни лица и трговци поединци за свои потреби, а без одобрение за користење на јавна површина.
Општината смета дека јавните површини припаѓаат на граѓаните и затоа се одлучи да изврши генерално расчистување на јавните површини, започнувајќи од централното градско подрачје и главните сообраќајници.

Повеќе...

"Здравјето е пред се" за велешани

4456 операции на карцином на простата во последните 5 години во земјава.Во Велес и регионот откриени 24 карциноми на простата само во изминатата година.69 откриени случаи на карцином на дојка во Велес и регионот за 2018 година.

Повеќе...

Пријателите од Алзас донираат медицинска опрема

Асоцијацијата Алзас –Македонија и хуманитарната организација „Надеж на Ориентот“ од Лорен, Република Франција денеска донираa медицинска опрема за Здравствениот дом во Велес. Донацијата се состои во колички за лица со ограничена мобилност, помагала за движење, болничка опрема како и компјутерска опрема.

Повеќе...

Австриските “Зелени” во посета на Велес

 

Во рамки на научната екскурзија “Земја со нов почеток”, триесетина претставници на академијата на Зелената партија од повеќе покраини од Австрија, денес остварија средба со градоначалникот Коцевски и беа во посета на Општина Велес.

Повеќе...

Општинската зграда енергетски ефикасна

Во зградата на Општина Велес комплетно се завршени активностите за вградување на котли на пелети.Во котларницата на објектот е демонтирана старата опрема (3 котли на јаглен со пропратна арматура), монтирани се 2 котли на пелети со потребната автоматика и пропратна арматура, како и систем за филтрирање на гасови од котлите.

Повеќе...

Основното училиште „ Блаже Конески “ ќе се реновира

Од вкупно 195 апликации на основните и средните училишта од 66 општини, ООУ „ Блаже Конески“ од Велес беше избрано меѓу двананасетте најуспешни училишта кои ќе добијат финансиска поддршка за реновирање на училиштето во вредност до 1.200.000 денари. Општина Велес одлучи да учествува со сопствено учество од 600.000 денари а училиштето со 30.000 денари за изведување на активностите.

Повеќе...

Општините од Југоисточна Европа се сретнаа во Велес

На 11 април годинава, во Општина Велес се одржа панел дискусија во рамките Генералното собрание на НАЛАС- Мрежата на асоцијации за локална самоуправа на Југоисточна Европа. Околу 70 гости меѓу кои трисетина градоначалници од Словенија, Хрватска, Босна и Херцеговина, Србија, Црна Гора, Албанија, Косово, Романија, Бугарија, Турција, Молдавија и Северна Македонија, претставници на дипломатскиот кор и стопански комори дебатираа на тема „Дијалог град до град“ и се фокусираа на новите стратегии за одржлив развој на градовите.

Повеќе...

Кружниот тек кај Спомен-костурницата доби нов лик

Општина Велес го уреди кружниот тек на влезот на Велес во близина на Спомен-костурницата со нов концепт на хортикултурно уредување.
По распишаната јавна набавка и изборот на приватен оператор за кратко време беше извршена реконструкција на површината, поставување на фолија, бордури и засадување на садници.
Кружниот тек е со нов лик и за неколку месеци со развојот на засадената вегетација граѓаните ќе може да ги видат вистинските резултатите од нашата работа.

Повеќе...

Гувернерот на Ротари Интернационал Липец ја посети Општина Велес

Денес, градоначалникот на Општина Велес Аце Коцевски, се сретна со г-дин Јанез Липец, гувернер на Дистрикт 1912 на Ротари Интернационал што опфаќа вкупно 69 клубови, 49 клубови од Словенија и 20 клубови од нашата земја.

Повеќе...

Средба на градоначалникот Коцевски со заменикот на министерот за животна средина Макрадули

Значењето и придобивките за граѓаните на Општина Велес, кои произлегуваат како резултат од плодната соработка помеѓу Министерството за животна средина и просторно планирање со Општина Велес, беа во фокусот на денешната работна средба на која градоначалникот Коцевски разговараше со заменикот на министерот на животна средина, г-дин Јани Макрадули.

Повеќе...