Соопштенија

Прием во Општина Велес по повод Рамазан Бајрам

По повод големиот верски празник Рамазан Бајрам, градоначалникот Аце Коцевски денес во просториите на Општина Велес приреди прием за претставнициte на Исламската верска заедница, претставниците на месните заедница каде живеат граѓани од исламската вероисповед

Повеќе...

Венко Андоновски – добитник на Рациновото признание за 2019 година

На прес конференцијата што се одржа денес, на 3. Јуни 2019 година, во просториите на Друштвото на писатели на Македонија, градоначалникот на Општина Велес, Аце Коцевски во својство на претседател на Организацискиот одбор на меѓународната поетска манифестација „Рацинови средби“, ги соопшти одлуките за доделување на Рациновото и Почесното Рациново признание за 2019 година. 

Повеќе...

Започна снимање на документарен филм за Ромите од Велес

Во рамки на проектот „Мапирање на разликите во домувањето за Роми”, кој е финансиран од средства од Европската Унија, претставници на Здружението „Ромски Деловен Информативен Центар - ЗРДИЦМ”, од Скопје, денес остварија средба со градоначалникот на Општина Велес, Аце Коцевски.

Повеќе...

Посета на одбранбени аташеа од 11 земји во Велес

Членови на Асоцијацијата на одбрамбени аташеа акредитирани во Република Северна Македонија за 2019 година денес беа во посета на Велес и остварија протоколарна средба со градоначалникот Аце Коцевски.

Повеќе...

Промовирана стихозбирката „Исконски дарувања" од Божидар Јовиќ

Во издание на издавачката куќа „Просветно дело", а со поддршка на Клубот на писатели "Коста С.Рацин", локалната библиотека Гоце Делчев и Општина Велес денес во Ликовниот салон беше промовирана новата стихозбирка " Исконски дарувања" од Божидар Јовиќ.

Повеќе...

Свечена академија по повод Денот на сесловенските просветители Св. Кирил и Методиј

По повод 24 Мај, Денот на сесловенските просветители Св. Кирил и Методиј, денес во салата “Бели мугри”, Општина Велес организираше Свечена академија на која се доделија годишните награди за најдобар ученик и најдобар просветен работник за 2019 година.

Повеќе...

Нови можности за соработка со Француската национална асоцијација

Денеска Асоцијацијата на градови од Македонија со архитектонско наследство, беше домаќин на г-ѓа Марилиз Ортиз, директорка на Француската национална асоцијација на впечатливи локалитети и градови на Франција.

Повеќе...

Како до подобри јавни услуги?

Претставници од невладините организации од повеќе градови, како и претставници од општини, денес учествуваа на работилница,каде беа претставени истражувањата за испорака на јавните услуги на локално ниво.

Повеќе...

Учениците креативно против насилниот екстремизам

На денешната креативна работилница во организација на здружението ЦИВИЛ насловена како „Заедниците против насилниот екстремизам“ триесетина ученици од основните и средните училишта денес во општинскиот ученички интернат „Лазар Лазаревски“ сликаа на теми „ Човекови права и слободи“ , „Мир и ненасилство“ , како и „ Мирно разрешување на конфликтите преку дијалог и разбирање“.

Повеќе...

Успешна акција за собирање на габаритен отпад

 

Општина Велес и ЈКП „Дервен“ успешно ја реализираа деветата „Пролетна акција за собирање на габаритен отпад“. Бидејќи овој вид на отпад не смее да се остава на јавни површини, со акцијата граѓаните имаа можност да се ослободат од него по легален пат без да платат ниту денар.

Повеќе...