На четвртата седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која се одржа денес, во просториите на Општина Велес, а на која присустуваа  членовите на Општинскиот штаб и претставници на ЈЗУ Општа болница Велес, ЈЗУ Здравен дом, ЈЗУ Центар за јавно здрвје, Општинската организација на Црвен Крст, од стопанската комора на Велес, Министерството за внатрешни работи, АРСМ, Центарот за управување со кризи, Дирекцијата за заштита и спасување, Територијалната противпожарна единица, Центарот за социјални работи, претседателот на Советот на Општина Велес, претставници на трудовата инспекција и вработените од општинската адмнинистрација, се разгледаа преземените мерки од предходната седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, како и насоките за воведување нови мерки и активности во врска со спречувањето и ширењето на COVID-19 (Корона вирус) во Општина Велес.

Членовите на Седницата ги донесоа следниве заклучоци:

 • Предложената мерка, Малиот пазар во „Нова населба”, да остане затворен за работа, останува во сила;
 • ЈКП „Дервен” да донесе Одлука во врска со работењето на Градскиот пазар да работи секој ден, од 06:00 до 13:00 часот;
 • Да се ограничи продажбата исклучиво само на земјоделски производи (овошје, зеленчук и други прехрамбени производи);
 • Прехрамбените производи да бидат изложени на секоја втора тезга во редот;
 • Да се изврши оградување на паркинг просторот надвор од пазарот, да не се дозволува продажба на производи;
 • Да се регулира влегувањето и излегувањето на посетителите во пазарот, со два влезови;
 • Пред влезовите да се забележи влегувањето преку двајца редари и да се внимава на физичикото растојание при влегувањето;
 • Задолжително носење на заштита опрема (маски и ракавици) на продавачите;
 • На влезовите да биде поставено средство за дезинфицирање и маски за потребите на купувачите;
 • Местото на продажба на производи од ист вид, се утврдува од раководителот на ЈП Пазари при доделувањето на тезгата за продажба;
 • ЈКП „Дервен” се задолжува преку јасно видливо известување до граѓаните да го определи времетраењето на задржување на купувачот во пазарот;
 • По препораки на Светската Здравствена Организација (СЗО) ЈКП „Дервен” од денес врши зголемување на нивото на хлор во водоснабдителниот систем по 0,5 ml/L милиграми на литар резидуален хлор во градскиот водоснабдителен систем;
 • Согласно Оперативниот план за дезинфицирање се задолжува ЈКП „Дервен” да спроведе дезинфицирање на на детските забавни паркови, спортските терени, патеката околу езерото „Младост” и други јавни површини во градот;
 • Да се вклучат вработените во ТППЕ со давање помош кон ЈКП „Дервен” за дезинфицирање на улиците во високите зони од градот со сопствена опрема и возила;
 • Да се изврши оградување со заштитна лента на детските забавни паркови, спортски терени, патеката околу ез младост и др јавни површ во градот со цел редуцирање на движењето на граѓаните;
 • Се задолжуваат мобилните тимови на МВР – СВР Велес на двата пунктови при влезот во град Велес, одредени на улиците „Вардарска” и „Димитар Влахов”, да вршат редовна контрола на физичката состојба на учесниците во сообраќајот, како и дезинфенкција на возилата;
 • Се задолжува МВР – СВР Велес да одреди тимови кои ќе вршат контрола на движењето на граѓаните кон езеро „Младост”;
 • МВР одредува една патрола со двајца униформирани полицајци за воведување на ред на влезовите на пазарот;
 • За спроведувањето и реализацијата на препораките за ограничено движење на граѓаните на јавните места и во институциите, Општина Велес ќе ја известува јавноста преку официјалната интернет страница, преку официјалните социјални мрежи, како и преку електронските и пишани локални медиуми;
 • Поради неисправноста на водата во село Сопот за потребите на жителите од село Сопот, Општина Велес обезбедува достава на канистер со вода за техничка употреба и флаширана вода за пиење;
 • Се упатуваат управителите на згради, претседателите или претставници на куќните совети на станбените згради, да стапат во контакт со Центарот за јавно здравје со цел добивање конкретни информации за начинот на употреба на средства за дезинфицирање на зедничките простории, телефон за контакт: 078 246 729.