Почитувани сограѓанки и сограѓани,

Во име на Советот на Општина Велес и во свое лично име Ви го честитам 11 Октомври, Денот на народното востание и Денот на борецот.

На овој ден оддаваме најдлабока почит на македонските херои, учесници во вооруженото антифашистичко и народноослободително востание кои се симбол на непокорот и слободарскиот дух.

Славејќи ја сопствената историја и чувајќи ја слободата, денес се потсетуваме на саможртвата на храбрите борци, знајни и незнајни јунаци кои сонуваа за слободата на својот народ, својот град и држава.

Придобивките од македонската револуционерна борба нè обврзуваат сите да продолжиме да ја градиме нашата држава како современа, демократска и правна држава во која секој граѓанин има еднакви можности за пристоен и примерен живот за себе и за своето семејство.

Честит празник!

Со почит,

Градоначалник на Општина Велес
Аце Коцевски