Почитувани сограѓанки и сограѓани

 

Во име на Советот на Општина Велес и во свое лично име Ви го честитам 9 Ноември, Ден на Општина Велес и на ослободувањето од фашистичкиот окупатор.

Седумдесет и шест години живееме во слобода, со вечна почит и благодарност до сите оние кои беспоштедно ги дадоа своите животи за денешнава слобода.

Овој ден е силно врежан во нашата историја и колективната меморија на македонскиот народ. Затоа што токму на овој ден, борците од партизанските одреди „Димитар Влахов“, Трајче Петкановски и „Осмата Велешка народно-ослободителна бригада“, го ослободија Велес и ја донесоа скапоцената слобода.

Наша должност е да ги чуваме спомените, да ги негуваме придобивките од народно-ослободителната и антифашистичка војна, достојно да го исполниме заветот на нашите славни предци и да го градиме и развиваме Велес.

Честит празник!

Со почит,

               Аце Коцевски

Градоначалник на Општина Велес