Јубилејни 80 години од славниот Февруарски поход од Народноослободителната и антифашистичка војна во Македонија. 21 февруари, светол датум од историјата кој не згаснува и трајно го чува споменот за човечкиот непокор.

Делегации на Општина Велес и советници од Советот на Општина Велес, во чест и почит на хероите положија цвеќе пред Паметникот во Спомен Костурницата.

Февруарскиот поход игра важна улога во подигнувањето на борбената свест и ги забрзува борбените операции за конечно издвојување на посакуваната победа на македонскиот народ против германскиот и бугарскиот фашистички окупатор.