ОБЈАВЕН КОНКУРСОТ ЗА ДОДЕЛУВАЊЕ НА НАГРАДАТА „РАЦИНОВО ПРИЗНАНИЕ”

Конкурсот за доделување на наградата „Рациново  признание” што се доделува за прозни и литературни остварувања на македонски автори, објавени во периодот помеѓу две изданија на „Рациновите средби”, по одлука на Организацискиот одбор денес е објавен во дневните весници и ќе трае до 1 август 2020 година, соопшти градоначалникот Коцевски на денешната прес конференција. Право на…

ГРАДСКИОТ БАЗЕН ГИ ОТВОРА ВРАТИТЕ ЗА ПОСЕТИТЕЛИТЕ

Како што изјави градоначалникот Коцевски на денешната прес конференција подготовките за отворање на градскиот базен се во завршна фаза, а концесионерот најавува дека ќе ги прими првите капачи оваа сезона најкасно до следната недела на 22 јуни.

ДО 10 ЈУНИ, ЗАПИШАНИ 209 ПРВООДДЕЛЕНЦИ ВО ОПШТИНА ВЕЛЕС

На денешната прес конференција, градоначалникот на Општина Велес, Аце Коцевски ја извести јавноста во врска со уписот на ученици во оваa учебна година во прво одделение. „Во споредба од минатата година во основните училишта лани учеле 4500 ученици, а во оваа година 4466, што значи дека сме имале 34 помалку ученици годинава, а кога се…

ПОДОБРУВАЊЕ НА ИНФРАСТРУКТУРАТА ВО ГРАДОТ И ОКОЛИНАТА

„Известен сум од Министрество за транспорт и врски дека на јавниот повик за најповолен изведувач за изградба на водоводниот систем за селата Бузалково и Раштани кои треба да бидат приклучени кон градската водоводна мрежа се јавиле осум компании. Во тек е еваулацијата на понудите и се надевам дека ќе биде извршен избор на најповолен изведувач…

Планинарски Марш во чест Рацин

Планинарскиот марш „Марш за Рацин” ќе се одржи и оваа година на релација Велес – Лопушник – Велес, кој како иницијатива од еколошката групација „Грин Пауер”, од Велес произлезе минатата година. На оваа група ентузијасти – планинари се приклучија и членови на невладини организации, како и почитувачи на делото и ликот на великанот Коста Солев…

Подобрена состојбата со ранливите категории граѓани

На денешната прес конференција градоначалникот Аце Коцевски ја информираше јавноста дека според податоците од Општинската организација на Црвениот крст состојбите се значително подобрени. Во текот на измината седмица немало телефонски повици за посета од страна на мобилниот лекар, како и барања за достава на храна и лекови.  Девет лица побарале помош за психосоцијална подршка. Од страна на Општинската…

Малото пазарче останува затворено

На денешната седница, Општинскиот штаб за заштита и спасување донесе одлука Малото пазарче во Нова населба и понатаму да остане затворено затоа што се наоѓа во затворен простор, а граѓаните можат да го користат Градскиот пазар каде е дозволена продажба на прехранбени, земјоделски и други производи. Како што соопшти градоначалникот Коцевски на денешната прес конференција, укината…

Осуммина велешани го прекршиле полицискиот час

Во изминатата недела се регистрирани 8 прекршувања и непочитување на ограничувањата за движење за време на полициски час и за истите е покрената постапка според членот 206 од кривичниот закон. Кон 107 прекршители се изречени платни налози и најчесто сите уредно си ги подмириле со попуст од 50 % во рок од 8 дена, соопшти…

Ковид-19 сè уште закана за граѓаните

Денеска во Велес се регистрирани четири нови пациенти позитивни на вирусот Ковид-19 и двајца оздравени пациенти. Досега во Велес и велешко има вкупно 149 заболени лица. Од нив 110 се оздравени, 29 се активни, а 10 лица починаа. Овие информации на прес конференција ги соопшти Градоначалникот Аце Коцевски по редовната седница на Општинскиот штаб за заштита…

КОНКУРС ЗА ДОДЕЛУВАЊЕ НА НАГРАДАТА „РАЦИНОВО ПРИЗНАНИЕ“ ЗА 2020 ГОДИНА

К О Н К У Р С за доделување на наградата „Рациново признание“ за 2020 година   Наградата „Рациново признание“ се доделува за прозни, литературни остварувања на автори од Република Северна Македонија објавени во периодот меѓу две манифестации „Рацинови средби“. Право на учество на конкурсот имаат сите издавачи и автори кои во периодот од јуни…