НАТПРЕВАРИ ПО КРАСНОПИС И ОРАТОРСТВО ВО ЧЕСТ НА СВЕТИ КИРИЛ И МЕТОДИЈ

По повод чествувањето на 24 Мај – Денот на сесловенските просветители Свети Кирил и Методиј, денеска во медиотеката на Локалната библиотека „Гоце Делчев“ се одржа натпревар по убаво пишување – краснопис. На натпреварот учествуваа 14 ученици од основните училишта во градот и секој на свој начин, со својата креативност и имагинација, на лист хартија ги…

ГЕНЕРАЛКА ВИКЕНД НА ЕЗЕРО МЛАДОСТ

Со чистење на неколку локации на езеро Младост, Општина Велес и годинава учествуваше на најголемата еколошка акција во државата, Генералка Викенд 24. Во акцијата  учествуваа вработени во општинската администрација, ЈКП Дервен, Здружение на граѓани Акцијаши. Училиштата се вклучија со чистење на училишните дворови, а најмалите од детската градинка „Димче Мирчев“ ги чистеа дворовите на клоновите.…

РЕКОНСТРУКЦИЈА НА УЛИЦА ЛУЈ ПАСТЕР

Целосно ќе се реконструира улицата „Луј Пастер“. Во тек се подготвителни зафати за отпочнување на реконструкцијата на улицата, се руши потпорниот ѕид со цел да се прошири постоечката траса. Со овој зафат ќе се реши уште еден долгогодишен проблем на граѓаните и ќе се овозможи побезбедно возење во овој дел на градот.  

КОМПЛЕКС УЗУС ЌЕ ДОБИЕ НОВ ЛИК

Во наредните денови ќе започнат градежните активности за целосно уредување на просторот околу зградите во Комплекс Узус. Градоначалникот Марко Колев заедно со општинските служби денеска извршија увид на локацијата на која ќе се вршат градежни работи. Граѓаните на овој дел од градот ќе добијат ново модерно катче опремено со детски реквизити, урбана опрема и зелени…

21 ФЕВРУАРИ – МЕЃУНАРОДЕН ДЕН НА МАЈЧИНИОТ ЈАЗИК

Денеска во светот се одбележува Меѓународниот ден на мајчиниот јазик, 21 Февруари, востановен од Обединетите Нации и УНЕСКО. Меѓународниот ден е одреден во насока на промоција, негување и афирмација на сите јазици што ги користат народите во светот. Во светот денеска се зборуваат околу 6.500 јазици, а на околу половина им се заканува исчезнување. Да…

80 ГОДИНИ ОД ФЕВРУАРСКИОТ ПОХОД

Јубилејни 80 години од славниот Февруарски поход од Народноослободителната и антифашистичка војна во Македонија. 21 февруари, светол датум од историјата кој не згаснува и трајно го чува споменот за човечкиот непокор. Делегации на Општина Велес и советници од Советот на Општина Велес, во чест и почит на хероите положија цвеќе пред Паметникот во Спомен Костурницата.…

ОДБЕЛЕЖАНА ГОДИШНИНАТА ОД РАЃАЊЕТО НА РАЈКО ЖИНЗИФОВ

Денеска се навршуваат 185 години од раѓањето  и 147 години од смртта на македонскиот преродбеник Рајко Жинзифов. Во негова чест и спомен, делегација на Општина Велес и претставници на училиштето што го носи неговото име, положија цвеќе пред спомен бистата во дворот на општинското основно училиште во Г. Оризари. Рајко Жинзифов е роден на 15…

СВЕТИ ТРИФУН ВО МЛАДИНСКИ ПАРК

На заедничкото чествување на празникот на лозјето и виното Свети Трифун граѓаните ќе имаат можност да дегустираат добри вина од локалните винарии Шато Сопот, Old School, Тристо и Wine Gallery, како и вкусни специјалитети од Гостилница Снупи. За добра забава ќе се погрижат Стакато бенд, Тони Андреев, Harmony Band, Мими Јовановска заедно со бендот на…

СЕ РЕКОНСТРУИРА УЛИЦАТА „8 МАРТ“

Започнаа градежните активности за реконструкција на улицата „8 Март“. Градежната механизација е на терен а увид во работите денеска изврши градоначалникот Марко Колев. Општина Велес овој проект ќе го реализира во соработка со Светска банка и Министерството за транспорт и врски.  

НОВО ДЕТСКО КАТЧЕ ВО БАШИНО СЕЛО

Децата од Башино село ќе добијат ново катче во кое ќе можат да се забавуваат и дружат. Со проектот е предвидено да се постават мултифункционални елементи како и зелени зони на кои освен децата и возрасните ќе можат да ги користат. Во тек е постапка за избор на изведувач на детското катче. Освен за детското…