ОДБЕЛЕЖАНА ГОДИШНИНАТА ОД РАЃАЊЕТО НА РАЈКО ЖИНЗИФОВ

Денеска се навршуваат 185 години од раѓањето  и 147 години од смртта на македонскиот преродбеник Рајко Жинзифов. Во негова чест и спомен, делегација на Општина Велес и претставници на училиштето што го носи неговото име, положија цвеќе пред спомен бистата во дворот на општинското основно училиште во Г. Оризари. Рајко Жинзифов е роден на 15…

ПОТПОРНИОТ ЅИД КАЈ УЛИЦА КУМАНОВСКА Е ВО ЗАВРШНА ФАЗА

Изградбата на потпорниот ѕид на улица „Кумановска“ е во завршна фаза со што ќе се обезбеди стабилност на улицата и косината на железничката пруга Велес-Битола. По завршувањето на потпорниот ѕид, ќе се продолжи со реконструкција на улицата. Општина Велес упатува благодарност до граѓаните кои покажаа разбирање и трпение во изминатиот период додека се работеше на…

ОПШТИНА ВЕЛЕС ГО ОДБЕЛЕЖА СВЕТИ ТРИФУН

Со квалитетно вино од локални винарии, вкусни специјалитети од домашни производители и добра забава од неколку музички бендови и артисти, денеска во Младински парк се одбележа Свети Трифун, заштитникот на лозарите и градинарите. Општина Велес годинава за прв пат организира заедничко чествување на празникот на лозјето и виното. Велешани уживаа во празникот со желба да…