СЕ ГРАДИ КЕЈОТ ДО СТАР МОСТ

Продолжи изградбата на кејот од десната страна на река Вардар. Градежните работи се во тек за изградба на кејот на потегот од Мало мовче до Стар мост. Граѓаните на Велес добиваат уште едно модерно уредено катче за релаксација.

ГРАДЕЖНИ АКТИВНОСТИ ВО СЕЛО ИВАНКОВЦИ

Во тек се подготвителни земјени работи за реконструкција на една улица во село Иванковци. По завршувањето на земјените работи и подготвувањето на теренот, улицата ќе биде асфалтирана. Инвестициите во руралните средини остануваат приоритет во работењето за рамномерен развој на општината.  

ГРАДЕЖНИ АКТИВНОСТИ ВО СЕЛО МАМУТЧЕВО

Во тек се градежни зафати за реконструкција на улица во село Мамутчево. Се прават последните подготовки за поставување на завршен слој од бетон. Општина Велес продолжува со инвестирање во руралните средини за рамномерен развој на општината.  

187 ГОДИНИ ОД РАЃАЊЕТО И 127 ГОДИНИ ОД СМРТТА НА БРАЌАТА АНДРЕЈА И КОНСТАНТИН ПЕТКОВИЧ

Годинава се навршуваат 187 години од раѓањето и 127 години од смртта на браќата Андреја и Константин Петкович. Браќата се родени во Башино Село и во стручните кругови важат како втори близнаци во македонската книжевност од 19 век, после струшките браѓа Константин и Димитар Миладинови. Андреја Петкович е помлад брат на Константин во многу нешта…

122 ГОДИНИ ОД СМРТТА НА УЧИТЕЛОТ ПЕТАР МИХОВ

По повод 122 годишнината од смрттта на учителот и револуционер Петар Михов, делегација на Општина Велес положи свежо цвеќе и се поклони пред гробот на учителот во црквата Св. Спас. Петар Михов е учесник во Македонското ослободително движење уште во првите години по формирањето на ТМРО. Во април 1902 година е однесен во скопскиот затвор…

РАКОМЕТНОТО ИГРАЛИШТЕ ВО ГРАДСКИ ПАРК СО НОВИ ТРИБИНИ

Почнаа градежните работи за поставување на нови трибини на ракометното игралиште во Градски парк. Ќе се постави нова конструкција и седишта со што овој терен ќе биде подготвен за љубителите на спортот но и за сите посетители на паркот. Општина Велес продолжува со инвестирање во спортот во градот.  

НОВО ДЕТСКО КАТЧЕ ВО БАШИНО СЕЛО

Почнаа градежните работи на терен за подготовка  на просторот предвиден за ново детско катче во Башино село. Со проектот е предвидено да се уреди мултифункционално детско катче со детски рекквизити и елементи како и зелени оази за целосно уживање на најмалите и возрасните. Општина Велес продолжува посветено со реализација на проектни активности во сите делови…

ЌЕ СЕ РЕКОНСТРУИРА ПРОСТОРОТ ОКОЛУ СПОМЕН КОСТУРНИЦАТА

Почнува реконструкцијата на просторот околу Спомен Костурницата. Градоначалникот Марко Колев заедно со претставниците од фирмата изведувач направија вовед во работата и се очекува во наредните денови да отпочнат градежните зафати за уредување на просторот согласно претходно изготвено идејно решение. Средствата за реконструкција на просторот околу Спомен Костурницата се обезбедени преку кофинансирање на Општина Велес со…

СПОРТСКО-РЕКРЕАТИВНИОТ КОМПЛЕКС ВО ДВОРОВИ СО НОВ ЛИК

Спортскиот комплекс во населба Дворови под Железен мост го добива својот лик. Двата спортски терени за фудбал и кошарка се завршени, а во наредниот период следува изведба на фитнес зона, опремување на детското катче со реквизити, поставување на вештачка карпа и уредување на патеката за трчање. Просторот ќе биде надополнет со зелени оази и урбана…

СЕ УРЕДУВА СПОРТСКО-РЕКРЕАТИВНИОТ КОМПЛЕКС ВО ДВОРОВИ

Се гради спортско-рекреативниот комплекс во населба Дворови. Градежните работи се во тек и се одвиваат според предвидената динамика. Граѓаните ќе добијат уште едно модерно и функционално катче за спорт и рекреација. Проектот опфаќа уредување на спортски рекреативни површини и поставување на урбана опрема. Средствата за реконструкција се обезбедени во соработка со Центарот за развој на…