Недоволно развиена свест за животната средина во Велес

„Разочарување за мене како градоначалник е што сè уште има граѓани меѓу нас кои несовесно и неодговорно се однесуваат кон урбаната и воопшто животата средина” изјави на денешната прес конференција градоначалникот на Општина Велес, Аце Коцевски, кој изрази загриженост што најчесто младите луѓе покажуваат крајно неодговорно однесување и фрлаат отпадоци по јавните површини и немаат…

ИЗГРАДБА НА НОВА МАГИСТРАЛНА ВОДОВОДНА ЛИНИЈА ВО НАСЕЛБА РЕЧАНИ

„Министерството за животна средина и просторно планирање по спроведениот Конкурс за распределеување на средства за финансирање на проекти од Програмата за управување со водите за 2020 година, на Општина Велес ù додели средства за проектот „Изградба на водоводна мрежа во населба Речани”. Износот на доделените средства е 1.700.000,00 денари со вклучен ДДВ. Општината ќе учествува…

Коцевски за инцидентот кај Црна Џамија: „Непромислените изјави кои не се во прилог на соживотот, мирот и безбедноста на жителите се голем ризик”

На денешната прес конференција, градоначалникот Коцевски го искажа својот став во врска со инцидентот кој се случи на собирот пред Црна Џамија изминатиот викенд и потенцираше дека „градот Велес и во минатото и денес е израз на соживотот и сплотеноста на граѓаните од различни етнички заедници и вера”. Непромислените изјави кои не се во прилог…

Исцрпен буџетот за субвенционирање на сончеви термални колектори

„Бидејќи сите финансиски средства во вкупен износ од 500.000,00 денари предвидени за субвенционирање на соларни сончеви термални колектори се исцрпени, јавниот повик за оваа намена денес се прекинува пред истекот на рокот” изјави на денешната прес конференција градоначалникот на Општина Велес, Аце Коцевски. За истото јавноста денес беше известена и преку соопштение, објавено на официјалната…

Коцевски со апел за почитување на мерките за заштита од Ковид-19

Градоначалникот Аце Коцевски на денешната прес конференција упати апел до сите граѓани кои планирале во текот на утрешниот ден и за време на викендот да ги посетат вечните почивалиштата на своите најблиски, да се придржуваат и да ги почитуваат мерките за заштита од Ковид-19 и да не ги посетуваат црквите и гробиштата, а храната која…

Прес конференција на градоначалникот Коцевски, 4 јуни 2020

Општинскиот штаб за заштита и спасување донесе заклучок Малиот пазар во Нова населба  да остане затворен, а за Градскиот пазар останува одлуката да работи секој ден, а продажбата на производите да се одвива со реорганизација по денови. Дванаесет лица кои се позитивни сместени се на Инфективното одделение во болницата во Велес, а за едно лице…

Во недела, 7 јуни – прво авионско третирање против комарци

Почитувани, Општина Велес ја известува јавноста дека, првото авионско третирање против комарци ќе го изврши во недела, 7 јуни 2020 година, во периодот од 05:00 до 06:30 часот. Доколку временските услови не се погодни, истото ќе се изврши наредниот ден, во понеделник, 8 јуни 2020 година. Границите на површините кои ќе бидат опфатени се следните:…

Заеднички да го заштитиме јавното здравје – Препораки во врска со исплатата на паричната помош од социјална и детска заштита

Препораки во врска со исплатата на паричната помош од социјална и детска заштита По известувањето дека сите банки се подготвени да ја реализираат исплатата на паричната помош од социјална и детска заштита, притоа водејќи грижа за заштита на јавното здравје, апелираме: При посета на филијалите и експозитурите на банките, корисниците на парична помош од социјална…

Водата од природните чешми не е безбедна за пиење

Според резултатите од последните Извештаи од извршените анализи за здравствена безбедност на водата за пиење од природните чешми, ЈЗУ Центар за јавно здравје – Велес дава стручно мислење дека во најголем дел од испитаните примероци, водата за  пиење не соодветствува на прописите за бактериолошка анализа поради зголемен број на индикатори на фекално загадување. Оваа вода…

Зголемени капацитетите за управување со отпад

Покрај информациите што Општина Велес ги објави во текот на вчерашниот ден за успешната соработка со компанијата „ПАКОМАК“- Скопје која додели уште 15 нови контејнери за отпадно стакло, поставени на 15 нови локации, Општина Велес започна и со распределбата на канти за отпад за 2020 година. На денешната прес конференција, градоначалникот Аце Коцевски информираше дека…