117 ГОДИНИ ОД РАЃАЊЕТО НА ВЕЛИКАНОТ ПЕТРЕ ПРЛИЧКО

Денеска се одбележуваат 117 години од раѓањето на еден од најголемите македонски актери на сите времиња Петре Прличко. По тој повод, во чест на неговиот  лик и дело, градоначалникот Марко Колев заедно со претседателот на Советот на Општина Велес, Зоран Љутков и советничката Изабела Апцева положија  свежо цвеќе пред спомен бистата во Младинскиот парк. Почит…

ТОНИ МИХАЈЛОВСКИ ДОБИТНИК НА АКТЕРСКАТА НАГРАДА ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО „ПЕТРЕ ПРЛИЧКО“

Актерот Тони Михајловски е добитник на наградата за животно дело „Петре Прличко“ за 2024 година. Ваква одлука донесе жири комисијата сосатвена од актерите Слободанка Чичевска, Фаик Мефаилоски и Благојчо Стојанов. Наградата ќе биде врачена во рамки на фестивалот на комедија „5ре“ кој ќе се одржи од 20 до 31 март. Театарскиот фестивал на комедија се…

И ХАРТИЈАТА ИМА ВРЕДНОСТ – РЕЦИКЛИРАЈ ЗА ЗДРАВА ИДНИНА!

Во рамките на проектот „И хартијата има вредност – рециклирај за здрава иднина!”, учениците од ООУ „Васил Главинов“ – Велес, ООУ „Св.Кирил и Методиј“ – Велес, ООУ „Стојан Бурчевски Буридан“ – с.Иванковци, ООУ „Рајко Жинзифов“ – Горно Оризари, ООУ „Лирија“ – с.Бузалково и ССОУ „Димитрија Чуповски“ – Велес изработија осмомартовски честитки од рециклирана хартија. Честитките…

8 МАРТ – ПОТСЕТНИК КАКО ЖЕНИТЕ ГО ПРОМЕНИЈА СВЕТОТ!

Општина Велес оваа година се одлучи за поинакво чествување на 8 Март, Денот на жената, со потенцирање на суштината зошто овој ден се одбележува – еманципација на жената во општеството. За таа цел ученици од сите средни училишта во градот дебатираа на тема „Борба, НЕ кафана“, а веднаш потоа младите актери од МДПС „Премиера“ на…

ЧЕСТИТ 8 МАРТ!

Ви го честитам меѓународниот ден на жената, 8 Март и посакувам да бидете почитувани, сакани, рамноправни, денес и секој ден! Продолжете да чекорите по патот на успехот и никогаш не се откажувајте од  борбата за правда, еднаквост, соживот и мир. Ве поттикнувам и охрабрувам да останете доследни во својата упорност за рамноправно и балансирано учество…

ОСМОМАРТОВКИ БАЗАР ВО МЛАДИНСКИ ПАРК И ПРЕД ОСНОВЕН СУД

Рачно изработени украси и предмети од вештите раце на креативните ракотворци и прекрасни декорации од свежо цвеќе се веќе изложени на тезгите во Младински парк и на платото пред Основен суд. Во пресрет на Меѓународниот ден на жената, 8 Март, граѓаните можат да купат подарок за своите мајки, баби, сопруги. Осмомартовскиот базар што го организира…

КОМИСИЈАТА ГО ИЗБРА ДОБИТНИКОТ НА АКТЕРСКАТА НАГРАДА ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО „ПЕТРЕ ПРЛИЧКО“ ЗА 2024 ГОДИНА

По прибраните предлози од објавениот Конкурс за доделување Актерска награда за животно дело „Петре Прличко“ , Жири комисијата во состав: Слободанка Чичевска, Фаик Мефаилоски и Благојчо Стојанов  едногласно донесе Одлука за избор на добитник на актерската награда за 2024 година. Наградата ќе биде врачена во рамки на фестивалот на комедија „5ре“. Името на добитникот, образложемието и…

ЌЕ ПРОДОЛЖИ ИЗГРАДБАТА НА КЕЈОТ НА РЕКА ВАРДАР

По завршување на изградбата на кејот на река Варадр од десната страна, на потегот од мостот Гемиџии до Мало мовче Општина Велес годинава ќе продолжи со изградба на кејот до Стар мост. Со ова целосно ќе се уреди кејот на овој дел од градот и граѓаните ќе имаат можност за одмор и релаксација на современ…

ЌЕ СЕ КОНТРОЛИРААТ СОМНИТЕЛНИТЕ ПРИЈАВИ ЗА КАСНУВАЊЕ ОД КУЧЕ

Градоначалникот Марко Колев денеска одржа состанок со претставници на СВР Велес и ЈЗУ Општа болница на кој се разговараше за големиот број на пријави од страна на граѓани каснати од улични кучиња. На средбата се донесе заклучок да се воспостави засилена комуникација и контрола врз секој поединечен случај со цел да се спречат можни злоупотреби.…