МОТО БИЧ ПАРТИ НА ВЕЛЕШКО ЕЗЕРО ПО 13 ПАТ

Над илјада мотоциклисти од земјава и од странство изминатиот викенд беа дел од традиционалниот Мото собир, што по 13 пат го организира Мото клубот „Носачи на крстот“ со поддршка на Општина Велес. Од езеро Младост до Велес, низ градските улици возеа мотоциклистите кои беа вистинско доживување за сите граѓани. Во рамки на манифестацијата се одржа…

9 МАЈ, ДЕН НА ПОБЕДАТА НАД ФАШИЗМОТ

Со положување на свежо цвеќе пред спомен бистата на паднатите борци за слобода во Спомен Костурницата, Општина Велес го одбележа 9 Мај, Денот на победата над фашизмот. Делегација на Општина Велес предводена од градоначалникот Марко Колев им оддаде почит на жртвите на фашизмот чии мошти почиваат во костурницата. 9 Мај 1945 година е денот кога…

СЕ ГРАДИ КЕЈОТ ДО СТАР МОСТ

Продолжи изградбата на кејот од десната страна на река Вардар. Градежните работи се во тек за изградба на кејот на потегот од Мало мовче до Стар мост. Граѓаните на Велес добиваат уште едно модерно уредено катче за релаксација.

ЧЕСТИТ 1 МАЈ, МЕЃУНАРОДЕН ДЕН НА ТРУДОТ

Општина Велес им го честита 1 Мај, Меѓународниот ден на трудот,  на сите работници посакувајќи им добро здравје, напредок и успех на секое поле. Овој ден е посветен на борбата за зачувување и унапредување на правата на работниците. Работниците се најважната алка во развојот на едно општество, затоа е важно да се посвети големо внимание…

ГРАДЕЖНИ АКТИВНОСТИ ВО СЕЛО ИВАНКОВЦИ

Во тек се подготвителни земјени работи за реконструкција на една улица во село Иванковци. По завршувањето на земјените работи и подготвувањето на теренот, улицата ќе биде асфалтирана. Инвестициите во руралните средини остануваат приоритет во работењето за рамномерен развој на општината.  

PROJECT “SMART SOLUTIONS VELES … TO BE CONTINUED”

ANNOUNCE Municipality of Veles is launching a tender procedure for procurement, installation and functionality (commissioning) of urban equipment – smart elements, including: 4 smart bus stops, 4 smart solar benches, 4 smart bus information boards, 2 underground containers with a smart system, 10 electric bicycles with 1 station with smart locks, 4 chargers for electric…

ГРАДЕЖНИ АКТИВНОСТИ ВО СЕЛО МАМУТЧЕВО

Во тек се градежни зафати за реконструкција на улица во село Мамутчево. Се прават последните подготовки за поставување на завршен слој од бетон. Општина Велес продолжува со инвестирање во руралните средини за рамномерен развој на општината.  

187 ГОДИНИ ОД РАЃАЊЕТО И 127 ГОДИНИ ОД СМРТТА НА БРАЌАТА АНДРЕЈА И КОНСТАНТИН ПЕТКОВИЧ

Годинава се навршуваат 187 години од раѓањето и 127 години од смртта на браќата Андреја и Константин Петкович. Браќата се родени во Башино Село и во стручните кругови важат како втори близнаци во македонската книжевност од 19 век, после струшките браѓа Константин и Димитар Миладинови. Андреја Петкович е помлад брат на Константин во многу нешта…

121 ГОДИНИ ОД ПОДВИГОТ НА ГЕМИЏИИТЕ

Денеска се навршуваат 121 година од солунските атентати и саможртва на Гемиџиите за Македонија. По тој повод делегации на Општина Велес, советници положија свежо цвеќе пред споменикот на Гемиџиите и оддадоа почит за нивните херојски дела и саможртва. Во нивна чест, Општина Велес ја обнови спомен плочата на која се испишани нивните имиња како вечен…