ТРАДИЦИОНАЛЕН МАРШ ДО ЛОПУШНИК

Во организација на ЕГ „Грин Пауер“ и партнерите ПСК од Бистра и ПЕД  Ендорфин од Кичево, а под покровителство на Општина Велес, вчера се одржа традиционалниот марш за Рацин до Лопушник. На маршот учествуваа 63 планинари, од повеќе клубови од Битола, Прилеп, Неготино, Росоман, Велес, Скопје, Демир Хисар, Кичево и Штип и 5 бајкери. Учесниците,…

УЛТРАМАРАТОНЦИ ТРЧААТ ДО ЛОПУШНИК ВО ЧЕСТ НА РАЦИН

Во чест на великанот, Коста Солев Рацин, утрово започна ултрамаратонот до Лопушник, местото на неговото погибје. Петмината маратонци Зоран Димов, Трајче Михов, Верољуб Додевски и  Данчо Ангеловски од Велес и кумановецот Љубиша Андреиќ, го започаа маратонот од споменикот на Кочо Рацин во дворот на Гимназијата. Тие треба да истрчаат 156 километри до четврток. Градоначалникот Марко…

УСПЕШНО РЕАЛИЗИРАНА АТЛЕТСКАТА ТРКА „ТРЧАМЕ ЗА РАЦИН

Повеќе од 300 деца учествуваа во детската трка во рамки на атлетската трка „Трчаме за Рацин“ во Велес, а на трките од 5 и 10 километри, низ велешките улици, истрчаа над 600 учесници. И покрај жешкото време, учесниците достоинствено стигнаа до целта и му оддадоа почит на безвремениот Рацин. Општина Велес со честитки до победниците…

НАТПРЕВАРИ ПО КРАСНОПИС И ОРАТОРСТВО ВО ЧЕСТ НА СВЕТИ КИРИЛ И МЕТОДИЈ

По повод чествувањето на 24 Мај – Денот на сесловенските просветители Свети Кирил и Методиј, денеска во медиотеката на Локалната библиотека „Гоце Делчев“ се одржа натпревар по убаво пишување – краснопис. На натпреварот учествуваа 14 ученици од основните училишта во градот и секој на свој начин, со својата креативност и имагинација, на лист хартија ги…

ГЕНЕРАЛКА ВИКЕНД НА ЕЗЕРО МЛАДОСТ

Со чистење на неколку локации на езеро Младост, Општина Велес и годинава учествуваше на најголемата еколошка акција во државата, Генералка Викенд 24. Во акцијата  учествуваа вработени во општинската администрација, ЈКП Дервен, Здружение на граѓани Акцијаши. Училиштата се вклучија со чистење на училишните дворови, а најмалите од детската градинка „Димче Мирчев“ ги чистеа дворовите на клоновите.…

КОМПЛЕКС УЗУС ЌЕ ДОБИЕ НОВ ЛИК

Во наредните денови ќе започнат градежните активности за целосно уредување на просторот околу зградите во Комплекс Узус. Градоначалникот Марко Колев заедно со општинските служби денеска извршија увид на локацијата на која ќе се вршат градежни работи. Граѓаните на овој дел од градот ќе добијат ново модерно катче опремено со детски реквизити, урбана опрема и зелени…

21 ФЕВРУАРИ – МЕЃУНАРОДЕН ДЕН НА МАЈЧИНИОТ ЈАЗИК

Денеска во светот се одбележува Меѓународниот ден на мајчиниот јазик, 21 Февруари, востановен од Обединетите Нации и УНЕСКО. Меѓународниот ден е одреден во насока на промоција, негување и афирмација на сите јазици што ги користат народите во светот. Во светот денеска се зборуваат околу 6.500 јазици, а на околу половина им се заканува исчезнување. Да…

80 ГОДИНИ ОД ФЕВРУАРСКИОТ ПОХОД

Јубилејни 80 години од славниот Февруарски поход од Народноослободителната и антифашистичка војна во Македонија. 21 февруари, светол датум од историјата кој не згаснува и трајно го чува споменот за човечкиот непокор. Делегации на Општина Велес и советници од Советот на Општина Велес, во чест и почит на хероите положија цвеќе пред Паметникот во Спомен Костурницата.…

Одлука за неспроведување на стратегиска оцена за планскиот документ изработка на Урбанистички проект вон опфат на урбанистички план за намена Е1.13 – Површински соларни и фотоволтаични електрани (фото-напонски панели за производство на електрична енергија кои се градат на земјиште) на КП 843/1, КП 843/2, КП 844, ДЕЛ ОД КП 845, КП 849, КП 851/2, КП 851/3, КП 853/1, КП 853/4, КП 854/1, КО Сојаклари и Дел од КП 97, КО Кумарино, Општина Велес

За планскиот документ изработка на Урбанистички проект вон опфат на урбанистички план за намена Е1.13 – Површински соларни и фотоволтаични електрани (фото-напонски панели за производство на електрична енергија кои се градат на земјиште) на КП 843/1, КП 843/2, КП 844, ДЕЛ ОД КП 845, КП 849, КП 851/2, КП 851/3, КП 853/1, КП 853/4, КП…

ОДБЕЛЕЖАНА ГОДИШНИНАТА ОД РАЃАЊЕТО НА РАЈКО ЖИНЗИФОВ

Денеска се навршуваат 185 години од раѓањето  и 147 години од смртта на македонскиот преродбеник Рајко Жинзифов. Во негова чест и спомен, делегација на Општина Велес и претставници на училиштето што го носи неговото име, положија цвеќе пред спомен бистата во дворот на општинското основно училиште во Г. Оризари. Рајко Жинзифов е роден на 15…