ОРГАНИЗАЦИСКИОТ ОДБОР НА 56. ДЕТСКИ РАЦИНОВИ СРЕДБИ РАСПИШУВА КОНКУРСИ И НАТПРЕВАРИ ЗА ОСНОВНИТЕ И СРЕДНИ УЧИЛИШТА

Организацискиот одбор на 56. Детски Рацинови средби распишува кокурс за предметните  наставници од основните училишта, за изработка на мултимедијален ИКТ проект, инсприран од ликот и делото на безвремениот Коста Солев Рацин на тема: „Да му го земеш јазикот на народот – тоа значи да му ја земеш душата“ Рацин Право на учество имаат сите предметни…

ЗАВРШИ УШТЕ ЕДНА РЕКОНСТРУКЦИЈА НА ПАТНАТА ИНФРАСТРУКТУРА

Изминатиов период активно се работи на подобрување на патната инфраструктура на левата страна на градот. Улицата “Орце Шутев” е целосно реконструирана со завршен слој од асфалт. Со реконструкцијата на оваа и улицата “Ганчо Хаџи Панзов” населбите Прцорек и Костурница ги поврзавме со асфалт и со тоа значително се подобри секојдневното функционирање во овој дел од…

УСПЕШНО ЗАВРШИ ФЕСТИВАЛОТ НА ВЕЛЕШКА ПИТА И ВИНО – ПИТИЈАДА 2023

Успешно заврши уште една гастрономска љубовна приказна. Традиционалниот фестивал на велешка пита и вино Питијада 2023 го оправда своето долгогодишно постоење. На едно место собра илјадници граѓани од сите краишта на Македонија кои изминативе три дена уживаа во добра музика, неодоливиот вкус на најпознатиот велешки специјалитет и квалитетно вино од велешките винарии. Граѓаните имаа можност…

Современо спортско игралиште на левата страна на градот станува реалност!

Активно се работи на новиот спортски терен кај автобуската станица. Во тек е постилање со тартан подлога, со што жителите од овој дел на градот ќе добијат нов современ терен за спорт и рекреација.  

Уште една реконструкција на левата страна на градот завршува!

Интензивните градежни зафати за реконструкција на улицата “Ганчо Хаџи Панзов” завршуваат. Механизацијата работи на терен за асфалтирање на оваа улица, со што населбите Костурница и Прцорек ќе бидат поврзани со асфалт.  

МОЖНОСТ ДА СЕ БИДЕ ВОЛОНТЕР НА ОН ВО ЗАЕДНИЦАТА ВО ОПШТИНА ВЕЛЕС

Фондот за население на Обединетите нации (УНФПА) спроведува регионален проект „Младите за инклузија, еднаквост и доверба“, за зајакнување на вклученоста на младите во позитивни општествени промени и промовирање на меѓусебното разбирање во регионот. Проектот ја истакнува критичната улога на младите како катализатори за градење инклузивни општества, олеснување на конструктивни дијалози и зајакнување на довербата меѓу…

ИЗВЕСТУВАЊЕ

Во петок, 06 октомври 2023 година, ќе започне асфалтирањето на улицата „Ганчо Хаџи Панзов“  и тоа од Спомен Костурницата и дел од улицата „Орце Шутев“ до раскрсницата кај двата дуќана на Јурија. Асфалтерските работи ќе се изведуваат во петок и сабота, 07 октомври 2023 година. Општина Велес со апел до жителите кои живеат и транзитираат…

ОДБЕЛЕЖАНА ГОДИШНИНАТА ОД ЗАГИНУВАЊЕТО НА ВЕЛЕШКИТЕ ИЛИНДЕНЦИ ТОДОР ХРИСТОВ ОФИЦЕРЧЕТО И ЈОВАН НАУМОВ АЛАБАКОТ

Со положување на свежо цвеќе на споменикот на велешките Илинденци, во центарот на градот, денеска се одбележа 119 годишнината од загинување на Тодор Христов Офицерчето и 115 годишнината од загинувањето на Јован Наумов Алабакот. Делегација на Општина Велес оддаде почит на војводите кои ги жртвуваа своите животи за слободна Македонија. Тодор Христов Офицерчето е воен…

ВРЕМЕН РЕЖИМ ЗА ПРЕНАСОЧУВАЊЕ НА СООБРАЌАЈОТ ЗА ВРЕМЕ НА ФЕСТИВАЛ НА ВЕЛЕШКА ПИТА И ВИНО „ПИТИЈАДА 2023“

Поради одржување на манифестацијата Фестивал на велешка пита и вино „Питијада 2023“ на улицата „Благој Ѓорев“ во Велес во периодот од 12:00 часот на ден 05.10.2023 година па се до 12:00 часот на ден 09.10.2023 година, сообраќајот времено се преуредува и тоа: Улицата „Благој Ѓорев“ е затворена за одвивање на сообраќај на потегот од Трговскиот…

ИЗВЕСТУВАЊЕ

Се известуваат граѓаните на Општина Велес дека од утре, среда ( 04.10.2023 година)  до петок (06.10.2023 година)  ќе биде исклучен од сообраќај дел од улица „Вера Циривири“,  од потегот на спојот со улица  „Ѓорѓи Димитров“ до спој со улица „Бошко Златанов“. Причината за исклучување на овој потег е изведување на градежни работи за реконструкција на…