КОМПЛЕКС УЗУС ЌЕ ДОБИЕ НОВ ЛИК

Во наредните денови ќе започнат градежните активности за целосно уредување на просторот околу зградите во Комплекс Узус. Градоначалникот Марко Колев заедно со општинските служби денеска извршија увид на локацијата на која ќе се вршат градежни работи. Граѓаните на овој дел од градот ќе добијат ново модерно катче опремено со детски реквизити, урбана опрема и зелени…

21 ФЕВРУАРИ – МЕЃУНАРОДЕН ДЕН НА МАЈЧИНИОТ ЈАЗИК

Денеска во светот се одбележува Меѓународниот ден на мајчиниот јазик, 21 Февруари, востановен од Обединетите Нации и УНЕСКО. Меѓународниот ден е одреден во насока на промоција, негување и афирмација на сите јазици што ги користат народите во светот. Во светот денеска се зборуваат околу 6.500 јазици, а на околу половина им се заканува исчезнување. Да…

80 ГОДИНИ ОД ФЕВРУАРСКИОТ ПОХОД

Јубилејни 80 години од славниот Февруарски поход од Народноослободителната и антифашистичка војна во Македонија. 21 февруари, светол датум од историјата кој не згаснува и трајно го чува споменот за човечкиот непокор. Делегации на Општина Велес и советници од Советот на Општина Велес, во чест и почит на хероите положија цвеќе пред Паметникот во Спомен Костурницата.…

РЕКОНСТРУКЦИЈА НА СПОРТСКО – РЕКРЕАТИВНИОТ КОМПЛЕКС ВО ДВОРОВИ

Во тек се градежни зафати за реконструкција на спортско – рекреативниот комплекс во наслеба Дворови. Со проектот е предвидена реконструкција на спортските игралишта со што на постоечкиот асфалт на фудбалското и кошаркарското игралиште ќе се постави тартанска подлога, ќе се изгради нова ограда, ќе се постават нови светлечки столбови со рефлектори и ќе се постават…

ПРЕЗЕНТИРАНИ РЕЗУЛТАТИТЕ ОД ИСТРАЖУВАЊЕТО ЗА ОДНЕСУВАЊЕТО НА УЧЕНИЦИТЕ НА 11, 13 И 15 ГОДИШНА ВОЗРАСТ

Во Големата сала на Општина Велес денеска се одржа презентација на резултатите добиени од истражувањето спроведено меѓу учениците на возраст од 11, 13 и 15 години. Истражувањето е дел од Студијата за однесувањето поврзано со здравјето кај децата од училишна возраст и се спроведува секоја четврта година во 51 земја од Европа, Северна Америка, Канада…

ЕКО КАМПОТ НА ЕЗЕРО МЛАДОСТ ЌЕ БИДЕ ОТВОРЕН ЗА ПРЕСТОЈНАТА СЕЗОНА

Општина Велес го даде под закуп Еко кампот на Езеро Младост. Друштвото за трговија и услуги АЛЛ ИН ДООЕЛ Велес е концесионерот кој по завршувањето на јавниот оглас и сите административни процедури, во наредните 10 години ќе стопанисува со овој објект. Градоначалникот Марко Колев утрово одржа прв работен состанок со претставници на Друштвото за трговија…

РЕКОНСТРУКЦИЈА НА ПЕШАЧКАТА ПАТЕКА ВО НАСЕЛБА ДВОРОВИ

Во тек е реконструкција на печашката патека во населба Дворови која води до ОСУ „Јовче Тесличков“ преку која ќе има пристап и до спортско-рекреативниот комплекс. Патеката што со години е користена од жителите на оваа населба, учениците и наставниците се поплочува со бехатон плочки.  

СПОРТСКО-РЕКРЕАТИВЕН КОМПЛЕКС ВО НАСЕЛБА ПРЕВАЛЕЦ

Наскоро ќе започнат градежните работи за спортско –рекреативниот комплекс во населба Превалец. Градоначалникот Марко Колев, заедно со општинските служби денеска беа на предвидената локација за реконструкција на спортските терени на кои ќе се поставува нова урбана опрема. Изведувачот на градежните работи е избран и во наредните денови ќе се отпочне со работа на терен. Со…

ОДБЕЛЕЖАНА ГОДИШНИНАТА ОД РАЃАЊЕТО НА РАЈКО ЖИНЗИФОВ

Денеска се навршуваат 185 години од раѓањето  и 147 години од смртта на македонскиот преродбеник Рајко Жинзифов. Во негова чест и спомен, делегација на Општина Велес и претставници на училиштето што го носи неговото име, положија цвеќе пред спомен бистата во дворот на општинското основно училиште во Г. Оризари. Рајко Жинзифов е роден на 15…

ПОТПОРНИОТ ЅИД КАЈ УЛИЦА КУМАНОВСКА Е ВО ЗАВРШНА ФАЗА

Изградбата на потпорниот ѕид на улица „Кумановска“ е во завршна фаза со што ќе се обезбеди стабилност на улицата и косината на железничката пруга Велес-Битола. По завршувањето на потпорниот ѕид, ќе се продолжи со реконструкција на улицата. Општина Велес упатува благодарност до граѓаните кои покажаа разбирање и трпение во изминатиот период додека се работеше на…