ИЗВЕСТУВАЊЕ – Велешките спортски игри

Општина Велес ги информира граѓаните дека поради подготовки и одржување на Велешките спортски игри, Градскиот парк ќе биде затворен за сообраќај од 3 до 8 јуни, освен за дистрибутери до локалите кои претходно обезбедиле пропусница од организаторот на игрите спортско здружение СПОРТСКИ ИГРИ ВЕЛЕС. Општина Велес со апел до граѓаните да се почитува забраната за…

„ТРЧАМЕ ЗА РАЦИН“

Во тек се последните подготовки за стартот на атлетската трка во чест на Рацин во Велес. Во организација на Здружението АК Борец и годинава сите професионални и рекреативни атлетичари ќе можат да учествуваат во трката и да си ги измерат силите на 5 и 10 километри. Во чест на Рацин и годинава ќе се организира…

ВЕЛЕШКИТЕ СПОРТСКИ ИГРИ ПРЕРАСНУВААТ ВО ТРАДИЦИЈА

Се прават последните подготовки за третото издание на Велешките спортски игри што ќе се одржат од 4 до 8 јуни во Градскиот парк. Над 500 натпреварувачи годинава ќе учествуваат на спортските игри на терените во паркот. Ќе се натпреваруваат во фудбал, тенис, одбојка на песок, е-спорт и 3×3 баскет кој за прв пат годинава ќе…

ЛОКАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА ПРАВАТА НА ДЕЦАТА И МЛАДИТЕ, ВЕЛЕС – ОПШТИНА ПОСВЕТЕНА НА ДЕЦАТА

Во рамки на проектот „Место за растење: општини посветени на децата“, во Europe house Veles, се одржа локална конференција на тема „Велес – општина посветена на децата“. На конференцијата претставници на локалната самоуправа, образовни институции, детски градинки, јавни институции дебатираа на прашања поврзани со поттикнувањето на детското учество во планирањето и носењето одлуки. Во своето…

СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНОСТ ПРВА АЕРОСОЛНА ДЕЗИНСЕКЦИЈА

Согласно Законот за заштита на населението од заразни болести, за спроведување на дезинсекција на подрачјето на Општина Велес, како општа мерка за заштита на населението од заразни болести, Општина Велес го издава следното соопштение за јавност Општина Велес ја информира јавноста дека, првото авионско третирање против комарци ќе го изврши на ден 01 јуни 2024…

ФОТОВОЛТАИЦИ НА ПОКРИВОТ НА ЛОКАЛНАТА БИБЛИОТЕКА „ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ“

Фотоволтаични панели ќе се постават на локалната библиотека „Гоце Делчев“. Обезбедени се два милиони денари за поставување на фотоволтаици на покривот на библиотеката преку проект што Општина Велес го аплицираше во Министерството за култура за инвестиции од капитални дотации. Со оваа инвестиција ќе се постигнат заштеди во потрошувачката на електрична енергија кои ќе придонесат за…

СВЕЧЕНА АКАДЕМИЈА ВО ЧЕСТ НА СЕСЛОВЕНСКИТЕ ПРОСВЕТИТЕЛИ СВЕТИ КИРИЛ И МЕТОДИЈ

Во чест на браќата Свети Кирил и Методиј, основоположници на словенската писменост и литература, денеска во Општина Велес се одржа свечена академија на која се доделија награди на најуспешните ученици и наставници од основните и средните училишта за 2024 година. Пред присутните во салата се обрати градоначалникот Марко Колев кој истакна дека делото на светите…

НАТПРЕВАРИ ПО КРАСНОПИС И ОРАТОРСТВО ВО ЧЕСТ НА СВЕТИ КИРИЛ И МЕТОДИЈ

По повод чествувањето на 24 Мај – Денот на сесловенските просветители Свети Кирил и Методиј, денеска во медиотеката на Локалната библиотека „Гоце Делчев“ се одржа натпревар по убаво пишување – краснопис. На натпреварот учествуваа 14 ученици од основните училишта во градот и секој на свој начин, со својата креативност и имагинација, на лист хартија ги…

ГЕНЕРАЛКА ВИКЕНД НА ЕЗЕРО МЛАДОСТ

Со чистење на неколку локации на езеро Младост, Општина Велес и годинава учествуваше на најголемата еколошка акција во државата, Генералка Викенд 24. Во акцијата  учествуваа вработени во општинската администрација, ЈКП Дервен, Здружение на граѓани Акцијаши. Училиштата се вклучија со чистење на училишните дворови, а најмалите од детската градинка „Димче Мирчев“ ги чистеа дворовите на клоновите.…

РЕКОНСТРУКЦИЈА НА УЛИЦА ЛУЈ ПАСТЕР

Целосно ќе се реконструира улицата „Луј Пастер“. Во тек се подготвителни зафати за отпочнување на реконструкцијата на улицата, се руши потпорниот ѕид со цел да се прошири постоечката траса. Со овој зафат ќе се реши уште еден долгогодишен проблем на граѓаните и ќе се овозможи побезбедно возење во овој дел на градот.