ЧЕСТИТ 1 МАЈ, МЕЃУНАРОДЕН ДЕН НА ТРУДОТ

Општина Велес им го честита 1 Мај, Меѓународниот ден на трудот,  на сите работници посакувајќи им добро здравје, напредок и успех на секое поле. Овој ден е посветен на борбата за зачувување и унапредување на правата на работниците. Работниците се најважната алка во развојот на едно општество, затоа е важно да се посвети големо внимание…

ГРАДЕЖНИ АКТИВНОСТИ ВО СЕЛО ИВАНКОВЦИ

Во тек се подготвителни земјени работи за реконструкција на една улица во село Иванковци. По завршувањето на земјените работи и подготвувањето на теренот, улицата ќе биде асфалтирана. Инвестициите во руралните средини остануваат приоритет во работењето за рамномерен развој на општината.  

PROJECT “SMART SOLUTIONS VELES … TO BE CONTINUED”

ANNOUNCE Municipality of Veles is launching a tender procedure for procurement, installation and functionality (commissioning) of urban equipment – smart elements, including: 4 smart bus stops, 4 smart solar benches, 4 smart bus information boards, 2 underground containers with a smart system, 10 electric bicycles with 1 station with smart locks, 4 chargers for electric…

ГРАДЕЖНИ АКТИВНОСТИ ВО СЕЛО МАМУТЧЕВО

Во тек се градежни зафати за реконструкција на улица во село Мамутчево. Се прават последните подготовки за поставување на завршен слој од бетон. Општина Велес продолжува со инвестирање во руралните средини за рамномерен развој на општината.  

187 ГОДИНИ ОД РАЃАЊЕТО И 127 ГОДИНИ ОД СМРТТА НА БРАЌАТА АНДРЕЈА И КОНСТАНТИН ПЕТКОВИЧ

Годинава се навршуваат 187 години од раѓањето и 127 години од смртта на браќата Андреја и Константин Петкович. Браќата се родени во Башино Село и во стручните кругови важат како втори близнаци во македонската книжевност од 19 век, после струшките браѓа Константин и Димитар Миладинови. Андреја Петкович е помлад брат на Константин во многу нешта…

121 ГОДИНИ ОД ПОДВИГОТ НА ГЕМИЏИИТЕ

Денеска се навршуваат 121 година од солунските атентати и саможртва на Гемиџиите за Македонија. По тој повод делегации на Општина Велес, советници положија свежо цвеќе пред споменикот на Гемиџиите и оддадоа почит за нивните херојски дела и саможртва. Во нивна чест, Општина Велес ја обнови спомен плочата на која се испишани нивните имиња како вечен…

УНИКАТНИ РАКОТВОРБИ НА ВЕЛИГДЕНСКИОТ БАЗАР ВО МЛАДИНСКИ ПАРК

Уникатни рачни изработки и украси што го симболизираат најголемиот христијански празник Велигден се изложени на тезгите во Младински парк, изработени од вештите раце на велешките ракотворци. Ним денеска им се придружија и учениците од основните и средните училишта и градинката „Димче Мирчев“, кои со своите рачно изработени предмети и украси ги привлекоа граѓаните да си…

ОПШТИНА ВЕЛЕС ДЕЛ ОД НАЈГОЛЕМАТА ЕКОЛОШКА АКЦИЈА „ГЕНЕРАЛКА ВИКЕНД 24“

Општина Велес и годинава ќе учествува на најголемата еколошка акција во државата, Генералка Викенд 24, што по четврти пат ќе се одржи на 17, 18 и 19 мај. Еколошката акција во Велес ќе се одржи на 17 мај со чистење на локација на езеро Младост. Во акцијата ќе учествуваат вработени во општинската администрација, ЈКП Дервен,…

122 ГОДИНИ ОД СМРТТА НА УЧИТЕЛОТ ПЕТАР МИХОВ

По повод 122 годишнината од смрттта на учителот и револуционер Петар Михов, делегација на Општина Велес положи свежо цвеќе и се поклони пред гробот на учителот во црквата Св. Спас. Петар Михов е учесник во Македонското ослободително движење уште во првите години по формирањето на ТМРО. Во април 1902 година е однесен во скопскиот затвор…

РЕКОНСТРУИРАНИ УЛИЦИ ВО РАШТАНИ И ВО ПРЕВАЛЕЦ

Во текот на вчерашниот ден завршија градежните зафати за реконструкција на краци од улици во населбата Превалец и во село Раштани. Дел од улиците се послаа со завршен слој бетон. Општина Велес продолжува со реализација на градежни активности и инфраструктурни зафати за рамномерен развој.