ЌЕ СЕ КОНТРОЛИРААТ СОМНИТЕЛНИТЕ ПРИЈАВИ ЗА КАСНУВАЊЕ ОД КУЧЕ

Градоначалникот Марко Колев денеска одржа состанок со претставници на СВР Велес и ЈЗУ Општа болница на кој се разговараше за големиот број на пријави од страна на граѓани каснати од улични кучиња. На средбата се донесе заклучок да се воспостави засилена комуникација и контрола врз секој поединечен случај со цел да се спречат можни злоупотреби.…

ЗАВРШЕН НАСТАН ЗА ПРОЕКТОТ „КЛУЧ ЗА СОПСТВЕН БИЗНИС”

Во рамки на проектот „Клуч за сопствен бизнис”, Фондацијата за локален развој и демократија „Фокус” од Велес овој викенд организираше модна ревија на која пред присутните гости младите велешани кои беа дел од овој проект ги презентираа лично изработените креации. Истите на крајот од настанот беа понудени на заинтересираните присутни да ги откупат преку т.н.…

НИЗА АКТИВНОСТИ ЗА ОДБЕЛЕЖУВАЊЕ НА МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН НА ЖЕНАТА 8 МАРТ

Во пресрет на Меѓународниот ден на жената, 8 Март, Општина Велес организира тридневни настани и активности. Од 6 до 8 март ќе се одржи осмомартовски базар на кој граѓаните на Велес ќе имаат можност да купат подароци за своите мајки, баби, сопруги на тезгите со различни предмети изработени од вештите раце на нашите креативни сограѓани.…

ГРАДСКИ ПАРК СО НОВ ЛИК

Ќе се уредува дел од Градски парк. Општина Велес изготвува проект за уредување на делот од Градскиот парк кој се наоѓа меѓу стадионот и пругата со што значително ќе се зголеми опфатот на паркот за релаксација на граѓаните. Општина Велес ќе изработи и идејно решение за целиот Градски парк со кој ќе бидат опфатени постоечките…

ВО ЗАВРШНА ФАЗА ИЗГРАДБАТА НА РЕГИОНАЛНИОТ ЦЕНТАР ЗА ЗГРИЖУВАЊЕ НА БЕЗДОМНИ МИЛЕНИЦИ

Изградбата на Регионалниот центар за зггрижување на бездомни миленици во Кавадарци е во завршна фаза. Во тек е партерно уредување на објектот кој се простира на поврина од 5470 метри квадратни и ќе функционира со поддршка од општините Свети Николе, Чашка, Велес, Градско, Росоман, Кавадарци, Неготино и Демир Капија. Со ставањето во функција на овој…

РЕНОВИРАНАТА СПОРТСКА САЛА ВО ГИМНАЗИЈАТА И ХЕМИСКОТО УЧИЛИШТЕ ПУШТЕНА ВО УПОТРЕБА

Реновираната спортска сала во СОУ „Гимназија Кочо Рацин“ и ССОУ „Димитрија Чуповски е ставена во функција со пријателски натпревар во одбојка помеѓу ученички од двете средни училишта. Сегашните и идни генерации ќе можат да ги користат бнефитите од целосно реконструираната спорстка сала. Освен реновирањето на салата обезбедени се и шкафчиња во кои учениците ќе можат…

И ХАРТИЈАТА ИМА ВРЕДНОСТ – РЕЦИКЛИРАЈ ЗА ЗДРАВА ИДНИНА!

Во рамките на проектот „И хартијата има вредност – рециклирај за здрава иднина!”, денес, учениците од ООУ „Лирија“ – с.Бузалково, Велес со примена на квилинг техника на креативен начин создадоа уметнички дела за украсување на честитки изработени од рециклирана хартија. Квилинг е техника на изработка на слики од хартиени ленти или уметност на виткање на…

СЕ ЧИСТИ НАСЕЛБА РЕЧАНИ

По минатонеделната средба на градоначалникот Марко Колев со жителите од наслеба Речани, континуирано се реализираат активности во насока на решавање на нивните проблеми и потреби. Службите на ЈКП Дервен активно работат на отстранување на дивите депонии а се чисти и канализационата мрежа во населбата. Во изминатите денови ставено е во функција уличното осветлување кај Железен…

ЈАВЕН ПОВИК

Општина Велес ќе организира Базар по повод 8 Март, Меѓународен ден на жената.  По тој повод се повикуваат сите заинтересирани граѓани, правни и физички лица, да поднесат барање за тезга во Граѓански сервис центар. Во барањето треба да наведат на која од двете локации, Младински парк и плато пред Основен суд Велес, да ги постават…

И ХАРТИЈАТА ИМА ВРЕДНОСТ – РЕЦИКЛИРАЈ ЗА ЗДРАВА ИДНИНА!

Во рамките на проектот „И хартијата има вредност – рециклирај за здрава иднина!”, денес, учениците од ООУ „Рајко Жинзифов“ – Горно Оризари, Велес со примена на квилинг техника на креативен начин создадоа уметнички дела за украсување на честитки изработени од рециклирана хартија. Квилинг е техника на изработка на слики од хартиени ленти или уметност на…