Новогодишна свеченост на Општина Велес – наградени најуспешните

Општина Велес денес ја организираше традиционалната Новогодишна свеченост, на која беа презентирани подвизите и успесите и беа наградени најуспешните поединци за 2019 година. Градоначалникот на Општина Велес, Аце Коцевски, во своето новогодишно обраќање даде осврт на сработеното во текот на 2019 година и ги презентираше плановите за работата на општината за следната, 2020 година. „Општина…

Општина Велес предничи во услугите кон граѓаните

Со вкупно 47 услуги од различни области на надлежност, Општина Велес предничи во обезбедувањето на услуги кон граѓаните во однос на помалите општини кои обезбедуваат околу 10 услуги. Проектот на граѓанските  организации „Активо“, „Транспарентност Македонија“ и „НВО Инфо центар“ финансиран од Европската Унија покажа дека 66% од граѓаните на Велес се добро информирани за услугите…

РОДОВО БАЗИРАНО НАСИЛСТВО – 16 ДЕНА АКТИВИЗАМ

Во рамки на кампањата 16 дена активизам против родово базираното насилство, Организацијата на жените на Општина Велес, денес  организираше настан на тема „Заштита, реинтеграција и рехабилитација на жени жртви на семејно насилство низ системот на социјални услуги во локалната заедница”. Настанот има за цел да ја истакне неопходната потреба за континуирано делување и преземање конкретни…

ЧЕСТИТКА ОД ГРАДОНАЧАЛНИКОТ КОЦЕВСКИ ДО ПРИПАДНИЦИТЕ НА КАТОЛИЧКАТА ВЕРОИСПОВЕД

Почитувани сограѓанки и сограѓани од католичка вероисповед, Во свое лично име, во име на Советот на Општина Велес и во име на сите жители на Општина Велес, Ви го честитам Божиќ – денот на Христовото раѓање. Посакувам празничните денови да ги минете во духот на христијанските пораки за мир и разбирање меѓу луѓето. Во сечиј…

СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНОСТ ЕСЕНСКА АКЦИЈА ЗА ПОШУМУВАЊЕ НА ОПОЖАРЕНИОТ ДЕЛ НА ЕЗЕРО „МЛАДОСТ”

Општина Велес организира граѓанска акција за пошумување на опожарениот дел на Езеро „Младост” која ќе се реализира на 28 декември 2019 година (сабота), на површина од 10 хектари. Во акцијата ќе земат учество вработените во Општина Велес, јавните претпријатија и други општински институции, здруженија на граѓани и правни субјекти кои покажаа интерес за учество во…

ОБЕЗБЕДЕНИ 1.900.000 ЕВРА ЗА ИЗГРАДБА НА УЛИЦИ И ПАТИШТА

На денешната прес конференција, градоначалникот на Општина Велес најави повеќе проекти  и градежни активности за асфалтирање на улици и патишта во Општина Велес кои ќе придонесат за подобро, побезбедно и квалитетно одвивање на сообраќајот како во градот, така и во населените места во Општина Велес. „По договорот за заем за финансирање проекти за поврзување на…

ОБЕЗБЕДЕНИ СРЕДСТВА ЗА ХИДРОСИСТЕМОТ „ЛИСИЧЕ”

„На предлог на Владата, Собранието на РСМ донесе Закон за задолжување со заем кај Кредитната банка за обнова КФВ, по договор за заем за финансирање на Програмата за наводнување од која од вкупниот износ 26.000.000 евра се наменети за хидросистемот „Лисиче’”, истакна градоначалникот на Општина Велес, Аце Коцевски, на денешната прес конференција пред новинарите. Средствата…

НОВ ЗАТВОРЕН ГРАДСКИ ПАЗАР ВО ВЕЛЕС

На денешната прес конференција, градоначалникот на Општина Велес, Аце Коцевски, најави дека Владата и доделува 40.000.000 денари на Општина Велес за изградба на нов затворен градски пазар. „Со Одлука за одобрување на средства од буџетот за 2019 година, од ставката за капитални дотации на единиците на локална самоуправа, од страна на Владата на РСМ, на…

ЧЕСТИТКА ОД ГРАДОНАЧАЛНИКОТ КОЦЕВСКИ ПО ПОВОД ДЕНОТ НА НАСТАВАТА НА ТУРСКИ ЈАЗИК

Почитувани сограѓанки и сограѓани, припадници на турската заедница во Општина Велес, Во свое лично име и во име на Советот на Општина Велес, Ви го честитам 21 декември, Денот на наставата на турски јазик. Образованието на мајчин јазик и неговата употреба се најзначајните човекови права кои како столбови на идентитет на еден народ, тој се…

ОПШТИНА ВЕЛЕС БЕЗ ДОЛГОВИ

„Општина Велес е општина без долгови. По моето доаѓање, исплатени се сите наследени долгови во висина од 2.800.000 евра, вклучувајќи ги и оние кон Јавното комунално претпријатие ‘Дервен’” рече градоначалникот на Општина Велес, Аце Коцевски на денешната прес конференција. Ослободена од долгови, во моментот Општина Велес има само тековни обврски создадени со градежните работи на…