ПОЧНА ТЕАТАРСКИОТ ФЕСТИВАЛ „5РЕ“

Во преполната сала на велешкиот театар вчеравечер почна третото издание на театарскиот фестивал на комедија „5ре“. Во чест на доајенот на македонското актерство Петре Прличко, овогодинешната награда за животно дело ја доби акетрот Тони Михајловски. Наградата му ја врачи градоначалникот Марко Колев. Првата фестивалска вечер започна со премиера на велешкиот тетатар Ј.Х.К.Џинот  и маестралната изведба…

ПЛАН ЗА ПОДОБРУВАЊЕ НА КВАЛИТЕТОТ НА АМБИЕНТНИОТ ВОЗДУХ ЗА ОПШТИНА ВЕЛЕС ЗА ПЕРИОД 2023-2027

Врз основа на чл.69 од Законот за животна средина (Службен весник на Р.М. бр. 53/05, 81/05, 24/07, 159/08, 83/09, 48/10, 51/11, 123/12, 93/13, 42/14, 44/15, 129/15 , 39/16, 99/18, 89/22 и 171/22) и член 4 став 11 од Измените и дополнувањата на Законот за квалитет на амбиентен воздух (Сл. Весник на РМ бр.151/21), Градоначалникот на…

ЌЕ СЕ УРЕДУВА ПРОСТОРОТ ЗАД НОВОИЗГРАДЕНИОТ КЕЈ

Ќе се оплеменува просторот позади новоизградениот кеј од десната страна на реката Вардар. Изготвено е идејно решение со кое просторот помеѓу мостот „Гемиџии“ и Мало мовче ќе се уреди во зелено катче за посетителите, со урбана опрема и детско рекреативно катче. Еден дел од просторот ќе биде наменет и за паркинг места. Граѓаните ќе добијат…

ЦЕНТАР ЗА СОЦИЈАЛНА ИНКЛУЗИЈА „TOGETHER“

Во рамките на проектот Центар за социјална инклузија „TOGETHER“, Здружението на лица со церебрална парализа и други попречености Велес денес одржа работилница за одгледување на лековити билки. Покрај оваа работилница, како дел од проектот се организираат и ликовни, грнчарски, литературни работилници, работилници за мотивација и животни вештини и работилници за спорт и рекреација. Работилниците се…

155 ГОДИНИ ОД РАЃАЊЕТО НА ВАСИЛ ГЛАВИНОВ

Денеска се навршуваат 155 години од раѓањето на велешкиот револуционер и поборник за работнички права Васил Главинов. По тој повод делегација на Општина Велес предводена од градоначалникот Марко Колев и советници во општинскиот совет како и делегации на институции, положија свежо цвеќе пред спомен бистата на Главинов во дворот на основното училиште што го носи…

ЧИСТ ПОНЕДЕЛНИК НА МЕГДАН

Со посно гравче, суви чушки,  мезиња и пијалоци, жителите на Мегдан го прославија првиот ден по Прочка, Чист понеделник. И годинава, на Мегдан се собраа голем број на граѓани кои ја почитуваат традицијата и ја пренесуваат на новите генерации. Меѓу нив беше и градоначалникот Марко Колев кој им посака добро здравје и им порача да…

ДОДЕЛЕНИ ПРИЗНАНИЈА И БЛАГОДАРНИЦИ НА КРВОДАРИТЕЛИ И ЗАСЛУЖНИ ГРАЃАНИ ЗА РАЗВОЈ НА КРВОДАРИТЕЛСТВОТО

По повод Денот на крводарителството, 17 Март, ОО на Црвен крст Велес им додели признанија и благодарници на крводарителите и на сите оние кои придонеле во развојот на крводарителството во градот. Признанија за 50 пати дарувана крв добија Ѓоре Коцев, Игор Наунчев, Иван Стојанов, Дени Пејчиновски, Јордан Кирков, Драганчо Талевски, Снежана Петрушевска, Роберто Јаневски, Нино…

82 ГОДИНИ ОД ШТРАЈКОТ НА ВЕЛЕШКИТЕ ГИМНАЗИЈАЛЦИ

Денеска се одбележуваат 82 години од херојскиот подвиг на велешките гимназијалци кои храбро и истрајно, покрај притисокот од школските власти се организирале и дигнале бунт против бугарските власти. Одбиле да учат на бугарски јазик и да носат бугарска школска униформа и со поддршка на дел од наставниците и родителите го кренале гласот против воведување на…

РЕГИОНАЛНИОТ ЦЕНТАР ЗА ЗГРИЖУВАЊЕ НА БЕЗДОМНИ КУЧИЊА Е ИЗГРАДЕН, СО РАБОТА ЌЕ ПОЧНЕ ПО ИЗБОРИТЕ

Заврши изградбата на Регионалниот ценатр за згрижување на бездомни кучиња во Кавадарци. Градоначалникот Марко Колев заедно со Министерот за локална самоуправа Ристо Пенов и градоначалниците на останатите општини на Вардарски регион го означија крајот на градежните работи за изградба и уредување  на стационарот. Во новоизградениот центар ќе се згрижуваат и третираат бездомните кучиња од сите…

117 ГОДИНИ ОД РАЃАЊЕТО НА ВЕЛИКАНОТ ПЕТРЕ ПРЛИЧКО

Денеска се одбележуваат 117 години од раѓањето на еден од најголемите македонски актери на сите времиња Петре Прличко. По тој повод, во чест на неговиот  лик и дело, градоначалникот Марко Колев заедно со претседателот на Советот на Општина Велес, Зоран Љутков и советничката Изабела Апцева положија  свежо цвеќе пред спомен бистата во Младинскиот парк. Почит…