ЗАВРШЕН НАСТАН НА ПРОЕКТОТ „МЛАДИ ЗА ИНКЛУЗИЈА, ЕДНАКВОСТ И ДОВЕРБА“

Повеќе културни и спортски манифестации во градот, поголема информираност на младите за настаните, повеќе тематски работилници, патеки за велосипеди, реконструкции на улици и уште многу други предлози и иницијативи споделија денеска младите со градоначалникот Марко Колев, на завршниот настан на проектот „Млади за инклузија, еднаквост и доверба“. Настанот се случи на отворено во Градскиот парк…

КОНКУРС ЗА ДОДЕЛУВАЊЕ НА НАГРАДАТА „РАЦИНОВО ПРИЗНАНИЕ“ ЗА 2024 ГОДИНА

Градоначалникот на Општина Велес врз основа на Предлогот од Организацискиот одбор на културната манифестација „61.Рацинови средби“ за објавување конкурс за доделување на наградата „Рациново признание“ за 2024 година, бр.08-1590/4 од 09.04.2024 година објавува:      К О Н К У Р С за доделување на наградата   „Рациново признание“ за 2024 година     Наградата…

ЗАВРШЕН НАСТАН НА ПРОЕКТОТ „МЛАДИТЕ ЗА ИНКЛУЗИЈА, ЕДНАКВОСТ И ДОВЕРБА“

Повеќе од 200 млади ќе учествуваат на завршниот настан на проектот „Млади за инклузија, еднаквост и доверба“„ што ќе се одржи во понеделник, 15 април, во Градскиот парк во Велес, со почеток во 12:00 часот. На настанот младите ќе имаат можност да дискутираат со градоначалникот Марко Колев, претставници од Советот на Општина Велес и од…

СПОРТСКАТА САЛА ВО ООУ „ВАСИЛ ГЛАВИНОВ“ ДОБИВА НОВ ЛИК

При крај се градежните зафати околу реконструкцијата на спортската сала во ООУ „Васил Главинов“. Се реновираше таванот на салата, се санираа ѕидовите, се промени и подот. Реновирањето ги опфати и соблекувалните и тоалетите со што се комплетира новиот лик на спортската сала. Предвидено е да се постави и обезбедување на спортската опрема. Со реконструкцијата на…

СЕ РЕКОНСТРУИРА УЛИЦА ВО РАШТАНИ

Започна реконструкцијата на уште една улица во село Раштани. Градежната механизација ги почна активностите на терен, во тек се подготвителни земјени работи на улицата во ова населено место, по што следува поставување на завршен слој асфалт. Општина Велес продолжува со реализација на градежни активности за рамномерен развој.  

БУЛИНГОТ И ВРСНИЧКОТО НАСИЛСТВО – ТЕМА НА ПРЕТСТАВАТА „ТИВКИ ЖРТВИ“

Во рамки на проектот „Млади за инклузија, еднаквост и доверба“ денеска во салата Бели мугри се одржа театарската претстава „Тивки жртви“ во изведба на Младинско драмско-поетско студио ПРЕМИЕРА. Претставата ја отвори темата за врсничко насилство, булинг и сајбер насилство, негативни појави кои го окупираат секојдневието на младите во денешницата. Младите актери на сцената на мошне…

СЕ АСФАЛТИРА УЛИЦА ВО КАРАСЛАРИ

Се реконструкција уште една улица во село Караслари. Во тек се градежни зафати за поставување на завршен слој асфалт на улица во должина од 255 метри. Реконструкцијата на улицата се изведува во соработка помеѓу Општина Велес и месното население. Општина Велес ги изведе сите земјени работи за ископ, нивелирање и тампонирање на улицата со што…

ЧЕСТИТКА ПО ПОВОД РАМАЗАН БАЈРАМ

Општина Велес на сите граѓани од исламска вероисповест им го честита големиот празник Рамазан Бајрам. Почитувани сограѓани, нека овој ден Ви донесе мир и спокој во душите, љубов во срцата, радост и слога во семејствата. На овој голем верски празник да се потсетиме на вистинските вредности кои единствено не сплотуваат во хармонично општество во кое…

РЕКОНСТРУКЦИЈАТА НА УЛИЦАТА „8 МАРТ“ Е ЗАВРШЕНА

Улицата „8 Март“ е целосно реконструирана. Градежните зафати со поставување на асфалтен слој завршија. Во наредниот период ќе се изврши реконструкција и на тротоарите а ќе се постави и вертикална и хоризонтална сигнализација. Општина Велес продолжува со реализација на планираните градежни активности и во наредниот период.  

8 АПРИЛ – МЕЃУНАРОДЕН ДЕН НА РОМИТЕ

Општина Велес им го честита Меѓународниот ден на Ромите, 8 април.  Велес е град со долга традиција на ромската заедница специфична по својата култура, верување и обичаи. Ромите се важен сегмен во градењето на соживот и меѓусебно почитување во едно општество. Унапредувањето на правата на Ромите е предизвик на Општина Велес која со години спроведува…