ГРАДСКИ ПАРК СО НОВ ЛИК

Ќе се уредува дел од Градски парк. Општина Велес изготвува проект за уредување на делот од Градскиот парк кој се наоѓа меѓу стадионот и пругата со што значително ќе се зголеми опфатот на паркот за релаксација на граѓаните. Општина Велес ќе изработи и идејно решение за целиот Градски парк со кој ќе бидат опфатени постоечките…

ВО ЗАВРШНА ФАЗА ИЗГРАДБАТА НА РЕГИОНАЛНИОТ ЦЕНТАР ЗА ЗГРИЖУВАЊЕ НА БЕЗДОМНИ МИЛЕНИЦИ

Изградбата на Регионалниот центар за зггрижување на бездомни миленици во Кавадарци е во завршна фаза. Во тек е партерно уредување на објектот кој се простира на поврина од 5470 метри квадратни и ќе функционира со поддршка од општините Свети Николе, Чашка, Велес, Градско, Росоман, Кавадарци, Неготино и Демир Капија. Со ставањето во функција на овој…

РЕНОВИРАНАТА СПОРТСКА САЛА ВО ГИМНАЗИЈАТА И ХЕМИСКОТО УЧИЛИШТЕ ПУШТЕНА ВО УПОТРЕБА

Реновираната спортска сала во СОУ „Гимназија Кочо Рацин“ и ССОУ „Димитрија Чуповски е ставена во функција со пријателски натпревар во одбојка помеѓу ученички од двете средни училишта. Сегашните и идни генерации ќе можат да ги користат бнефитите од целосно реконструираната спорстка сала. Освен реновирањето на салата обезбедени се и шкафчиња во кои учениците ќе можат…

И ХАРТИЈАТА ИМА ВРЕДНОСТ – РЕЦИКЛИРАЈ ЗА ЗДРАВА ИДНИНА!

Во рамките на проектот „И хартијата има вредност – рециклирај за здрава иднина!”, денес, учениците од ООУ „Лирија“ – с.Бузалково, Велес со примена на квилинг техника на креативен начин создадоа уметнички дела за украсување на честитки изработени од рециклирана хартија. Квилинг е техника на изработка на слики од хартиени ленти или уметност на виткање на…

СЕ ЧИСТИ НАСЕЛБА РЕЧАНИ

По минатонеделната средба на градоначалникот Марко Колев со жителите од наслеба Речани, континуирано се реализираат активности во насока на решавање на нивните проблеми и потреби. Службите на ЈКП Дервен активно работат на отстранување на дивите депонии а се чисти и канализационата мрежа во населбата. Во изминатите денови ставено е во функција уличното осветлување кај Железен…

ЈАВЕН ПОВИК

Општина Велес ќе организира Базар по повод 8 Март, Меѓународен ден на жената.  По тој повод се повикуваат сите заинтересирани граѓани, правни и физички лица, да поднесат барање за тезга во Граѓански сервис центар. Во барањето треба да наведат на која од двете локации, Младински парк и плато пред Основен суд Велес, да ги постават…

И ХАРТИЈАТА ИМА ВРЕДНОСТ – РЕЦИКЛИРАЈ ЗА ЗДРАВА ИДНИНА!

Во рамките на проектот „И хартијата има вредност – рециклирај за здрава иднина!”, денес, учениците од ООУ „Рајко Жинзифов“ – Горно Оризари, Велес со примена на квилинг техника на креативен начин создадоа уметнички дела за украсување на честитки изработени од рециклирана хартија. Квилинг е техника на изработка на слики од хартиени ленти или уметност на…

ИДЕЈНО РЕШЕНИЕ ЗА КАТНА ГАРАЖА ВО ВЕЛЕС

Општина Велес го направи првиот чекор за изградба на катна гаража, изготвено е идејно решение на постоечка маркица во деталниот урбанистички план во близина на автобуската станица. Со изградба на катна гаража значително ќе се зголеми капацитетот на паркинг просторот во овој дел на градот. Ваквата инвестиција подразбира вложување на големи финансиски средства за кои…

20 ГОДИНИ ОД СМРТТА НА АНИТА КРИШАН ЛОЗАНОСКА

Денеска се навршуваат 20 години од авионската несреќа во која животот го загуби велешанката Анита Кришан Лозаноска. Таа беше дел од осумчлената делегација што го придружуваше претседателот Борис Трајковски на меѓународна конференција во Мостар. Несреќата се случи  на 26 февруари 2004 година во близина на Ротмиље, Мостар, Босна и Херцеговина и во неа загина претседателот…

РЕКЛАМНИ ПАНОА НИЗ ВЕЛЕС

На 27 локации низ главните улици на градот ќе бидат поставени дигитално паметни паноа за рекламирање и информирање на граѓаните. Одлуката ја донесоа советниците на последната седница на Советот на Општина Велес. Седум од паноата ќе бидат поставени на земја а 20 на канделабри.